Afgedankte fokteef opgevangen door Apapa (2-3-2009)

asielfeb09 117Deze week mailde Maaike van ons project Apapa in Spanje ons een triest voorbeeld van hoe Spanjaarden met hun honden omgaan. Het zijn geen huisdieren, maar geldbomen. En daar zorg je niet voor, maar die dump je.

Maaike: "Op de foto's zien jullie Bibiche, een Shar Pei teefje van nog maar een paar jaar oud. Ze ziet er echter uit alsof ze nog maar een paar maanden te gaan heeft. Bibiche werd enkele weken geleden bij ons gebracht door de lokale politie. Ze was bij hun kantoor vastgebonden aan de deur. Je hoeft niet lang na te denken om je voor te stellen wat de geschiedenis is van deze hond.

 

bibiche1

De Shar Pei is momenteel een van de, zo niet DE duurste hond ter wereld. Op deze foto's zie je het gevaar wat er schuilt in het fokken van rassen en de (ongecontroleerde) verkoop ervan. Er is geen twijfel mogelijk: Bibiche is gebruikt als fokteef, haar tepels zijn zo ontzettend vaak en veel gebruikt, dat ze van ellende bijna zijn afgebrokkeld. Ze is zwaar ondervoed, al haar pups hebben haar letterlijk uitgewoond.
Het ras Shar Pei heeft ontzettend veel last van huidproblemen en ook van oor- en luchtwegingecties: het is overduidelijk dat de 'eigenaar' Bibiche puur heeft gezien als een manier om makkelijk geld te verdienen, want aan al deze mankementen is zij niet/nooit geholpen. Bibiche heeft behalve allerlei rare huidplekken en kale en verstopte oren ook een enorme bronchitis. Toen ze net een week bij ons binnen was bracht zij een doodgeboren pup ter wereld, en daarna bloedde zij hevig. Bibiche (wat 'liefje' betekent in het Frans, wij vonden dat zij wel wat liefde had verdiend en daarom gaven wij haar deze naam) is, kortom, op elke te verzinnen wijze mishandeld.
Wij weten niet of het mogelijk is deze zwaar gehavende hond nog gezond te maken. Omdat zij ook zo ontzettend ondervoed is kunnen wij haar nog niet opereren, dat brengt gezien al haar ziektes namelijk erg veel risico's met zich mee.
Gelukkig is zij inmiddels wel weer wat fierder en eet en drinkt ze redelijk goed. Ze is echter ook niet echt gesocialiseerd met andere honden, wat er weer op duidt dat ze waarschijnlijk vooral opgesloten heeft geleefd.

bibiche2

Dit is het slechte voorbeeld van waar mensen toe in staat kunnen zijn als ze er zelf beter van kunnen worden. Dit laat zien waarom het fokken van hondenrassen en de (ongecontroleerde) verkoop daarvan VEEL MEER aan banden gelegd zou moeten worden. In de eerste plaats worden de meest vreemde rassen gefokt, puur op uiterlijk, waar de honden zelf alleen maar heel veel last van hebben. Dit zou in de eerste plaats eens flink gecontroleerd moeten worden (en wat mij persoonlijk betreft verboden). In de tweede plaats maken veel mensen misbruik van het feit dat bepaalde rassen opeens populair zijn (denk aan de veel te kleine chihuahua's, yorkshire terriers en ook de shar pei), en degenen die daar het meest onder lijden...  zijn de dieren zelf.

Wij zullen ons best doen om jullie over enkele maanden een foto van Bibiche te kunnen sturen die er heel anders - veel beter!- uitziet. In de tussentijd hopen we dat de huidige beelden bij sommige mensen de alarmbel laten rinkelen, en dat er nu eens iets wordt gedaan tegen deze wanpraktijken, waarbij de nadruk wat mij betreft niet moet liggen op (het straffen van) mensen, maar vooral op het welzijn van dieren."

Maaike van Poelje

vriend worden
Het verhaal van Tibbs