Asielen Limburg bomvol (14-10-2008)

Asielen vol

Vanuit Limburg bereikt ons het trieste nieuws dat de asiels bomvol dreigen te raken. Gelukkig zijn er veel mensen die een kat of kitten uit het asiel willen adopteren, maar momenteel is 'het aanbod' groter dan de vraag en moet er een noodstop worden ingezet.

Het wordt heel moeilijk om in Limburg nog katten in een asiel of opvangcentrum te plaatsen. De kooien in de asielen van Genk en Sint-Truiden zitten overvol, zo valt te lezen op de website van de Limburgse krant Het Belang van Limburg.

Op het moment zijn de asielen genoodzaakt te werken met wachtlijsten door de vele katten die moeten worden ondergebracht. En ook bij de kattenverenigingen Cat Shelter en Zwerfkat in Nood is het quasi volzet, alleen voor de schrijnende noodgevallen proberen ze nog een oplossing te zoeken.

Wie naar het noodnummer van Zwerfkat in Nood belt, krijgt een vriendelijke stem aan de lijn. De mevrouw vertelt dat ze momenteel met een ‘noodstop’ zitten en enkel de spoedgevallen opvangen.

Het zijn de medewerkers die beslissen of iets al dan niet dringend is. In het dierenasiel van Sint-Truiden horen we een gelijkaardig verhaal. Voor het eerst in jaren moeten ze er selectief zijn in de opvang van katten.

“Dit is overmacht”, zegt Philip Zurinckx. “In ons asiel en bij de ongeveer 20 opvanggezinnen zitten in totaal ruim 200 katten. De kattenafdeling, de grote ren en in de inkomhal, werkelijk overal zitten hier katten. En ja, dagelijks komen er wel mensen om een kat of een kitten te adopteren. Maar voor elke kat die we plaatsen, komen er meer nieuwe dieren in de plaats. Er lijkt geen einde aan te komen. Daarom vangen we enkel nog de afstandsdieren uit onze regio op. De andere katteneigenaars verwijzen we naar andere asielen of vragen we om te wachten.”

vriend worden
Het verhaal van Tibbs