Bericht uit Sesimbra (25-1-2009)

AgustinAgustin werkt als vrijwilliger in het asiel van Vereniging Bianca in Sesimbra, het project dat Dutchypuppy wil steunen. Hij vertelt hoe het er in de eerste weken van het nieuwe jaar aan toe gaat.

Agustin2"Tussen 1 januari en 15 januari zijn er in het asiel 32 nieuwe dieren binnengekomen. Sommige daarvan waren puppies van nog geen acht weken oud, die waren achtergelaten op het strand om daar te sterven.

Vier schitterende Deense Dog-puppies zijn 's nachts over het hek van het asiel gegooid. Om zich te warmen kropen ze daarna tegen elkaar aan. Iemand van boven moet ze hebben geholpen om veilig de morgen te halen, zonder aan te worden gevallen door de andere honden (het introduceren van nieuwe honden in het asiel is altijd een moeilijk proces. Totdat de meeste honden de nieuwkomer hebben geaccepteerd, wordt er op alle mogelijke manieren geprobeerd om de buitenstaander buiten te sluiten.)

Gelukkig waren de puppies zo mooi dat ze allevier binnen een paar dagen werden geadopteerd. Andere puppies, die ook prachtig zijn maar niet van een bepaalde ras, wachten nog steeds op een nieuw thuis.

Vereniging Bianca kreeg ook de zorg over een moeder met acht pasgeboren puppies, die werden achtergelaten op straat toen 'hun eigenaren' gingen verhuizen.

De rest van onze nieuwe vrienden zijn vooramelijk oude honden met gezondheidsproblemen (vaak ook de reden waarom ze in de steek worden gelaten. Te duur om hen medische zorg te geven), zoals tumoren en hernia's.

LadyNeem nou Lady, een oude jachthond. Haar eigenaar, een jager, bracht haar naar het asiel. Het was zijn manier om haar te bedanken voor twaalf jaar trouwe dienst en het voortbrengen van veel nageslacht. Lady had een hernia van drie kilo, zo groot als een voetbal onder haar buik hangen.

De man kon haar niet meer hebben en ook familie en vrienden konden niet voor haar zorgen, zo zei hij. Later kwamen we erachter dat zijn zoon een jong gezond hondje in huis had genomen. Die arme lady was gewoon niet mooi genoeg om deel uit te maken van de familie.

De dierenarts die haar opereerde, een professor aan de universiteit diergeneeskunde, zei dat hij nog nooit zo'n grote hernia had gezien en dat dit geval niet zou misstaan in medische leerboeken. Niet dat dat Lady iets kon schelen, maar het was wel duidelijk dat deze hernia jarenlang onbehandeld was gebleven. En natuurlijk moest Verening Bianca weer voor de kosten opdraaien. De schulden die we bij de dierenartsen in de buurt hebben, worden groter en groter.

Een vrijwilliger van Bianca vond midden op de weg een kat. Ze kon zich niet meer bewegen, omdat ze twee gebroken pootjes had. De dierenarts slaagde erin allebei de pootjes te behouden. Aan één kant strompelt ze wel een beetje.

Inmiddels is een gratis campagne opgezet om honden te testen op de infectieziekte Leishmania. Bianca zal zoveel mogelijk honden laten testen.

Ana, Agustin en GosiaNederlandse mensen hebben 30 hondenhuisjes gedoneerd. Een aantal vrijwilligers is de hele zaterdag beziggeweest ze op te bouwen. Aangezien er geen elektriciteit in het asiel is, is het hard werken, want alles moet met de hand gedaan worden, zonder behulp van elektrische gereedschap.

We hebben een hondenschool als sponsor gekregen. De eigenaar heeft aangeboden gratis trainingen te geven aan mensen die bij ons een volwassen hond adopteren. Met behulp van honden geeft hij ook therapie aan gehandicapte kinderen en oude mensen (dogotherapy). Het is goed mogelijk dat ook onze 'kansarme' hondjes in de toekomst mensen zullen helpen die een moeilijke periode in hun leven doormaken."

Dutchypuppy wil voor het asiel in Sesimbra een auto en een volledig ingerichte kliniek bekostigen om zoveel mogelijk dieren te steriliseren en te castreren, de enige manier om het zwerfdierenprobleem aan te pakken. We hebben al donaties binnen, maar nog niet genoeg. Wil je helpen, stort je bijdrage dan op giro 5012 te Amsterdam, o.v.v. Portugal. 

Lees hieronder over het bezoek dat ambassadeur Edith Bosch en twee vrijwilligers van Dutchypuppy aan het asiel brachten.

Judoka Edith Bosch bezoekt Sesimbra, Portugal

Dag 1: Een nieuw project in Portugal
Dag 2: Bezoek aan Portugal met Edith Bosch
Dag 3: De laatste dag in Portugal

Verslag Edith: 'Ze wilden allemaal geknuffeld worden'

vriend worden
Het verhaal van Tibbs