Chinese stad ruimt 36.000 honden (16-6-2009)

In de Chinese stad Hanzhong zijn 36.000 zwerfhonden en honden die als huisdier werden gehouden, afgemaakt. De autoriteiten willen hiermee voorkomen dat ze rabiës, oftewel hondsdolheid, verspreiden.

Volgens de bestuurders van Hanzhong, in de noordelijke provincie Shaanxi, kampt de stad met een rabiës-epidemie. Er zouden twaalf mensen aan de ziekte zijn overleden. Ze zeggen dat in de afgelopen maand 6000 mensen zijn gekrabd of gebeten door een hond.
Waar honden en katten in Nederland vaak deel uitmaken van het gezin, worden ze in China gefokt voor hun vlees. De regering bevordert dat. De dieren komen daarna terecht op markten waar ze in veel te kleine of overvolle kooien worden gestopt en op gruwelijke wijze worden gedood.

Nieuw fenomeen
Het houden van een hond als huisdier is in China een relatief nieuw fenomeen. Onder het communistische bewind van Mao Zedong (1949-1976) was er een verbod op en deed alleen de 'verfoeide' bourgeoisie hieraan. Een paar jaar geleden werd het verbod opgeheven.

Er is veel kritiek op de manier waarop honden in China worden behandeld. Niet alleen vanuit het buitenland, maar ook steeds meer vanuit het land zelf. Deskundigen werken momenteel aan een wetsvoorstel om dieren te beschermen tegen mishandeling.

(Bron: ANP/NOS)

 

vriend worden
Het verhaal van Tibbs