De laatste dag in Portugal met Edith Bosch (12-12-2008)

edith hond 2Na twee dagen in Sesimbra krijgen we een goed beeld tegen welke problemen ons nieuwe project in Portugal oploopt en wat er nodig is om op de korte en op de lange termijn iets te kunnen betekenen. Vandaag het verslag van de laatste dag in het idyllische toeristenplaatsje met ambassadeur Edith Bosch. Een dag waarin vrijwilliger Ana het zwaar voor haar kiezen krijgt...

Dag 3

ana mimosa edithVernieling
Als we arriveren bij het asiel staat Ana ons op te wachten. Afgelopen nacht is de voorruit van haar auto ingeslagen. Zelf is ze er inmiddels weer rustig onder. Het stuk hout waarmee de ruit is ingeslagen heeft ze bij zich. "Ach, niet iedereen kan ons werk waarderen. Maar het heeft geen zin om naar de politie te gaan, die doen hier niets." Ana baalt natuurlijk als een stekker, maar haar auto heeft ze een tijd terug al afgeschreven. Met haar Cliootje worden alle dieren vervoerd en eigenlijk is dat zeer ongeschikt. Ze hoopt dat het mogelijk wordt een kleine bestelwagen aan te schaffen, waar de dieren in een kennel kunnen en niet meer door de auto lopen, rollen en in haar auto overgeven terwijl ze rijdt. Met zo'n busje zouden meerdere dieren per keer kunnen worden meegenomen voor sterilisatie en weer teruggezet.
 

Bacterien en vlooien
hond rent rondjesAna wijst ons op waar nog meer dringend behoefte aan is. "De grond in het asiel is heel slecht. Er liggen veel stenen waar de honden maar ook onze vrijwilligers zich aan verwonden. Als het heeft geregend blijft het dagen een modderpoel en het is de perfecte bodem voor bacterien en vlooien." Met een simpele betonstort zou dat probleem verholpen kunnen worden zolang de bouw van het nieuwe asiel op zich laat wachten.

mathilaOnverwacht bezoek
Hoewel de zondag geen dag is dat er veel mensen langskomen, stoppen er verschillende keren auto's. Edith houdt haar hart vast en we kijken de mensen al boos aan, omdat we denken dat ze een hond komen terugbrengen. Veel te vroeg gedacht, want deze mensen komen een grote zak voer brengen. Maar een andere auto brengt wel slecht nieuws. De vrouw bij wie we de eerste dag de pups en moederhond opvingen, eist op hoge toon haar hond terug. Ana zegt dat dat geen probleem is, maar ze wel mee moet werken en betalen aan sterilisatie. De vrouw hoeft de hond dan ineens al niet zo nodig meer en roept dat ze naar de politie gaat. Ana verblikt of verbloost daar niet van. "De politie doet hier niets..." 

Laatste hulp
edith emt oude boxerHet is duidelijk dat de honden ook hun eigen ochtendrituelen hebben en het terrein is alweer nodig aan een schoonmaakbeurt toe. Nadat we met stoffer en blik een en ander hebben schoongemaakt, pakken we allemaal een hond om nog even mee te wandelen voor we weer naar Nederland gaan. Hierna lopen we een voor een naar de honden toe die afgelopen twee dagen ons hart hebben gestolen. Edith is uiteraard te vinden bij de boxers. En alledrie geven we Mimosa een dikke knuffel. Zij is het voorbeeld van de mentaliteit van de Portugezen. Er valt nog zoveel te doen, te leren en te veranderen in Portugal.  

Tekst: Denise van Eldik

Wil jij helpen daadwerkelijk iets te veranderen voor de Portugese honden? Stort je bijdrage dan op giro 5012 ter attentie van Dutchypuppy in Amsterdam onder vermelding van Portugal. Dit weekend vind je hier de reportage die we hebben gemaakt met Edith van het bezoek aan Vereniging Bianca in Sesimbra.


Hieronder nog enkele foto's:

kat haven

    
 

 

 


edith kat

 

 

 

 

edith voeren


Katten voeren in de haven
 filmen


Filmen met de pups
kooi

In de bench, want de andere honden zijn zo groot

injecties

Vaccinaties geven

op het dak

Op het dak is het veilig

sonny bang

Een van de bange honden die dolgraag geadopteerd zou worden

weg

De geadopteerde boxer bij de auto's

asiel
Het asiel

edith denise sandra
Edith Bosch, Denise van Eldik en Sandra Dijkman Dulkes

vriend worden
Het verhaal van Tibbs