Dierenasiel op slot na uitbraak kattenziekte (12-8-2009)

Dierenasiel kattenziekteHet dierenasiel in het Overijsselse Schalkhaar is per direct afgesloten van de buitenwereld na de uitbraak van kattenziekte. Inmiddels zijn er 20 katten overleden en is het nog de vraag wat er met de overige 70 katten ter plaatse zal gebeuren.

Dierenasiel kattenziekteBeheerder Rinus van der Wal, al dertig jaar beheerder van het asiel, laat weten dat een dierenarts een hele dag is bezig geweest de katten in te enten. “Hopelijk heeft het snel effect. Wij hebben dit nog nooit meegemaakt.”

Waarschijnlijk is de kattenziekte binnen de deuren van het asiel geraakt door een van de massaal binnengebrachte jonge katjes. “Voor de zomervakantie weten mensen niet wat ze aanmoeten met nun nestjes en ze brengen de dieren dan bij ons. Een van deze jonge katjes is bij ons bezweken aan de kattenziekte, waarna en nog negentien volgden. Het is een proces van een paar dagen. Het begint met diarree en overgeven, daarna is het snel afgelopen”, legt Van der Wal uit.

Voor de asielbeheerder is het nu het belangrijkst ervoor te zorgen dat de besmetting niet buiten het asiel raakt. De kleding die de medewerkers van het asiel dragen bij de verzorging mag niet meegenomen worden naar huis en er zijn ontsmettingsbakken voor schoeisel neergezet. Het asiel zal zeker vier tot zes weken dicht zijn en gedurende de sluiting zullen geen nieuwe dieren kunnen worden opgevangen.

"Gelukkig hebben we hulp gekregen van andere dierenasiels. Verder hebben we best veel mensen moeten bellen die al een kat of hond hadden uitgezocht en hem binnenkort zouden ophalen. Enkelen moesten we vertellen dat de poes die ze hadden gereserveerd, was overleden aan de kattenziekte", aldus Van der Wal.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs