Drama voor Stichting Dierenthuis (5-12-2008)

Stichting DierenthuisEr dreigt een drama voor de honderden zieke honden en katten in het Brabantse Aarle Rixtel. Het opvangcentrum van Stichting Dierenthuis moet binnen twee weken haar deuren sluiten, zo heeft de rechtbank in Den Bosch besloten.

Stichting Dierenthuis 10Gebeurt dat niet dan mag de gemeente Laarbeek, waar Aarle Rixtel onder valt, een dwangsom van 75.000 euro innen.

Stichting Dierenthuis biedt opvang aan zieke honden en katten. Het gaat om dieren met aids, katten met leukemie en honden met gedragsproblemen. Deze dieren zijn niet herplaatsbaar en mogen tot hun dood in het pension blijven. Op dit moment zitten er in totaal zo'n 900 beestjes.

Bestemmingsplan
De rechter heeft nu in een bodemprocedure bepaald dat de opvang in strijd is met het bestemmingsplan. Op het pand en het terrein rust de bestemming honden- en paarden-pension en als medebestemming dierenpension. Dat houdt onder meer in dat dieren er niet permanent mogen verblijven. Ook heeft een aantal buren geklaagd over stank- en geluidsoverlast.

De oprichtster van Stichting Dierenthuis, Alice van Duyn en de beheerders van de opvang zitten met de handen in het haar. Ze weten nog niet waar de oude asieldieren nu heen moeten. De dieren kunnen in ieder geval niet ondergebracht worden in asiels, zegt Van Duyn, want die nemen geen dieren op die niet herplaatsbaar zijn. "En een kat met aids krijg je niet bij mensen geplaatst." De dieren inslapen is geen optie voor Stichting Dierenthuis. "Nee, we laten geen dokter met een grote spuit komen om ze allemaal af te maken. Dus we knokken door", aldus Van Duyn.

Paradijs
De opvang verhuisde in oktober 2007 van Wilbertoord naar Aarle Rixtel. Met 30.000 vierkante meter grond is het terrein een paradijs voor de dieren. Een tijdje geleden gaf de gemeente Laarbeek echter te kennen dat de honden en katten moeten verdwijnen.
Stichting Dierenthuis stapte naar de rechter, maar die heeft de gemeente nu dus in het gelijkgesteld.
De advocaat van de dierenvrienden heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan bij de Raad van State en hij wil tijdelijke afspraken maken met de gemeente. Als dat niet lukt, spant hij een kort geding aan.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs