Drie jaar Dutchypuppy in Roemenië (15-11-2008)

FocasaniIn Roemenië ondersteunde Dutchypuppy het eerste project: dat van Sara Turetta. Ter ere van ons driejarig bestaan blikt Sara terug op wat Dutchypuppy voor haar onderneming betekend heeft.

Mobile clinic in Delta"De samenwerking met stichting Dutchypuppy begon drie jaar geleden met een heel kostbaar geschenk: de mobiele kliniek. Deze camper was voor ons een droom die uitkwam. Het was onze wens vanaf 2002, toen ons project van start ging, We beseften ons dat de arme mensen in dorpjes onze kliniek in Cernavoda niet konden bereiken, maar dringend hulp nodig hadden. Naast dat waren er veel particuliere opvanghuizen (die er over het algemeen vreselijk uitzagen...) waar we geen sterilisaties konden verichten, omdat ze geen schone kamer hadden om de operaties uit te voeren. In april 2006 doneerde Bridget Maasland het geld voor een camper die door ons werd uitgerust als mobiele operatiekamer. 
 
Sindsdien heeft de mobiele kliniek geen moment stilgestaan in de provincie Constanta. We hebben dorpjes bezocht waar nog nooit een dierenarts is geweest en steriliseerden meer dan 3500 dieren (85% hond, 15% kat). We hebben duizenden gratis behandelingen uitgevoerd voor de dieren van boeren en oude bewoners van het platteland, die bijna altijd in zeer slechte omstandigheden verkeerden.
We kunnen met trots zeggen dat onze camper, ondanks dat hij is uitgerust met basisvoorzieningen, een goede hygienische standaard garandeert en daarmee warschijnlijk de beste mobiele kliniek van Roemenië is. Naast het geld dat is gedoneerd door Dutchypuppy (in 2007 5% van alle projectkosten) wordt een heel belangrijk aandeel geleverd door het voer dat onze kant op komt. Voer is onze grootste kostenpost - samen met het salaris van plaatselijk personeel - en we ontvangen jaarlijk tussen de 15 en 20 ton brokken uit Nederland. Dat betekent voor 9 maanden eten voor alle honden die in ons asiel in Cernavoda worden verzorgd. En dat zijn er gemiddeld 400. Een heel belangrijke bijdrage dus, zeker als je bedenkt 1 kilo voer van slechte kwaliteit in Roemenie ongeveer 60 eurocent kost en we gemiddel 2,5 ton voer per maand verbruiken.
 
Met de bijdrage van 2008 kopen we apparatuur voor ons asiel in Calarasi. Dankzij Dutchypuppy raken meer mensen in Nederland bewust van de vreselijke omstandigheden waarin Roemeense zwerfhonden verkeren. Ik hoop dat we nog meer voor elkaar kunnen betekenen in de toekomst!"
 
Sara Turetta

dpvan

vriend worden
Het verhaal van Tibbs