Edith ambassadeur (10-8-2008)

Edith Bosch smallWe kennen haar als een killer op de mat, maar Edith Bosch (28) ligt ’s nachts soms wakker van tv-programma’s over dierenmishandeling. Kort voor de Olympische Spelen in Peking vroeg de judoka of ze ambassadeur mocht worden van Dutchypuppy, omdat ze wat wilde betekenen voor dieren. Nu is Edith één van onze nieuwe gezichten.

Edith Bosch“Onze hond heeft me er doorheen gesleept”
“Ik kan absoluut niet tegen dierenleed. Tegen geen enkel dierenleed. Als iemand bij wijze van  spreken een spin doodtrapt, vind ik dat al niets. Die heeft natuurlijk een functie in de natuur. Maar een hond is wel mijn ding, omdat ik daar mee opgegroeid ben thuis.” Door het hectische leven als topsporter hadden Edith en haar vriend geen hond, tot de judoka in 2006 langdurig geblesseerd raakte aan haar arm. “Ik zou er minimaal negen maanden uit zijn en voor een topsporter is dat heel erg lang. Ik woonde toen al een tijd samen met mijn vriend (baanwielrenner Peter Schep, red.) en we hebben het er uitgebreid over gehad. We besloten dat ik toen de tijd had om een pup op te voeden, dus gingen we ervoor. Dat was de beste beslissing van ons leven en heeft mij er ook echt doorheen geholpen toen ik geblesseerd was. Peter en ik hebben geen tijd voor kinderen en eigenlijk wordt die hond je kind. Als ik haar ergens mee naartoe kan nemen doe ik dat ook, bijvoorbeeld naar de stad en ook wel eens naar de training. Het is wel gezellig als Mila erbij is en omdat ze zo makkelijk is, kan ze er ook bij zijn.”

Instructeurcursus
Mila is Ediths boxer van twee jaar oud. Sinds anderhalf jaar trainen ze samen op de boxerclub in Amersfoort. “Vanwege de files ga ik anderhalf uur van tevoren van huis. Maar als ik zie hoeveel plezier Mila heeft vergeet ik al die files gelijk weer. We zijn begonnen met de puppycursus. Nu zit ze op het niveau van een verkeerszekere hond, ze loopt eigenlijk altijd los en luistert ook goed. En ik doe behendigheid met haar.” Edith vindt het trainen met de hond zo leuk, dat ze zelf gestart is met een instructeurcursus: “Ik ben begonnen met een cursus die je opleidt tot hondeninstructeur, dus ook dat je de puppycursus zelf kunt geven. Er zijn drie onderdelen en ik heb net het eerste onderdeel afgerond. Ik dacht dat ik al best wel veel wist van honden, maar dan merk je dat je nog zoveel kunt leren. Houdingen van honden, hoe je dingen kunt herkennen en hoe je mensen iets kunt leren. Het is zo leuk om te doen!”

“Al moet ik mijn laatste cent aan de hond spenderen, Mila gaat niet weg!”
“Andere mensen hebben ons afgeraden een hond te nemen, omdat we topsporters zijn. Volgens hen hadden wij er helemaal geen tijd voor. Mensen dachten dat we het niet zouden kunnen bolwerken, omdat we veel van huis zijn door sporten. Maar als ik een week van huis ben is het veel. Mijn ouders passen dan op en mijn schoonouders ook. Er moet gewoon goed voor die hond gezorgd worden.” De winnares van Olympisch zilver in 2004 kan zich enorm opwinden over hoe makkelijk sommige mensen met hun hond omgaan. “Ik kijk wel eens op Marktplaats waar heel veel honden aangeboden worden die net uit de puptijd zijn. Sorry, dan heb je er niet over nagedacht wat je met je hond gaat doen of heb je niet bewust voor je hond gekozen. Hoe mijn situatie ook ooit gaat veranderen, al moet ik krom liggen en mijn laatste cent aan die hond spenderen, Mila gaat niet weg bij mij. Stel: ik krijg een kind dat vreselijk allergisch is voor de hond, dan gaat Mila naar mijn ouders.Dat hebben we al afgesproken. Dan blijft ze in elk geval in de familie en weet ik dat het goed gaat met haar.”

Strakke actie
Dat Edith bij Dutchypuppy terecht kwam is niet toevallig. “Dat Bridget in de Playboy stond voor de stichting vond ik zo’n strakke actie! Toen ben ik de Dutchypuppy gaan volgen en zo kwam ik pas weer op de website. Ik dacht: waarom kan ik geen ambassadeur zijn? Ik vind het leuk, het trekt me aan en ik ben een wereldtopper, haha! Als ik maar iets voor het goeie doel kan doen.” De judoka is altijd betrokken geweest bij dieren. Vroeger haalde ze honden op in het asiel om er mee te wandelen. “Op die manier kan ik ook een goed gevoel hebben, omdat ik nog iets teruggeef aan de maatschappij. De instelling in Nederland is de laatste jaren anders geworden. Het is ieder voor zich en dat zie je ook in de topsport. Het wordt steeds individueler. Maar door wat te geven krijg je vaak juist veel meer terug. Zo, dan ken je nu ook de andere kant van Edith Bosch als ik niet als killer op de mat sta.”

Edith staat woensdag 13 augustus op de mat, waar ze strijdt om de medailles. Ze is live te volgen bij NOS Studio Sport. Laten we hopen dat onze nieuwe ambassadeur met het goud naar huis komt!
Ediths avonturen in Peking kun je volgen via www.edithbosch.nl

Update 13/8: We zijn apetrots dat Edith vandaag de bronzen medaille heeft gewonnen op de Olympische Spelen!

vriend worden
Het verhaal van Tibbs