Een nieuw project in Portugal (10-12-2008)

edith mimosa2Nu het vierde levensjaar van Dutchypuppy is aangebroken, supporten we een nieuw project: in Portugal. Voor een weekend vlogen ambassadeur Edith Bosch en twee vrijwilligers van Dutchypuppy naar het Zuid-Europese land om te zien hoe de situatie zich daar ter plaatse ontwikkelt voor zwerf- en verwaarloosde honden. De reis naar Sesimbra  maakte veel duidelijk. De situatie doet niet onder voor die van Spanje.


"Het is bijzonder hoe de vrijwilligers van dit project hun best doen en toch moeten dweilen met de kraan open. Er zijn zoveel zaken die nog missen om de problemen werkelijk aan te kunnen pakken. Dutchypuppy kan in Portugal echt iets betekenen."

– Edith Bosch

Dag 1

ana haven2Ontvangst
Eenmaal aangekomen in Sesimbra, 40 km ten zuiden van de hoofdstad Lissabon, worden we opgewacht door de Portugese Ana en de Nederlandse dames Ria en Frances. Ana is vrijwilliger voor vereniging Bianca, een club liefdadigers die zich sinds enkele jaren bekommert om het lot van de vele zwerfdieren in het idyllische Sesimbra. Inmiddels runnen zij een asiel met meer dan 200 honden, halen gewonde en verwaarloosde dieren uit benarde posities en verzorgen sterilisaties en adopties. 
Ria en Frances zijn van de Nederlandse stichting Dierenhulp zonder Grenzen en maakten ons attent op de belabberde situatie waarin vereniging Bianca zich bevindt. Dierenhulp zonder Grenzen biedt al hulp in Portugal, maar met de problemen waar vereniging Bianca tegen aanloopt is alle steun hard nodig. 
 
Het asiel
Ana neemt ons eerst mee naar het asiel. Eigenlijk zien we er een sonnybeetje tegenop, want we hebben geen idee wat we zullen aantreffen. Het blijkt relatief gezien een klein terrein met meer dan 200 honden in hokken, hondenhuisjes, aan de lijn of loslopend. De meeste honden reageren dolenthousiast als we langslopen om ze een knuffel te geven. Het wordt gelijk duidelijk dat er te weinig ruimte is voor zoveel honden, want verschillende honden worden buiten het terrein gevestigd met een hondenhuisje. Een van de honden is deze week pas binnengebracht en duidelijk nog niet gewend. Bij elke knuffel klampt ze zich met haar voorpootjes aan ons vast en gilt als we weer verder lopen.  
 
kittensKatten bijvoeren
Na een uurtje knuffelen worden we meegenomen naar de haven. Hier verblijven tussen twee stroken met rotsen in het water veel zwerfkatten. De katten weten niet hoe ze op het vasteland moeten komen en zitten eigenlijk vast. Ana legt ons uit wat Bianca kan betekenen: "Regelmatig voeren mensen de katten bij, want tussen de rotsen is weinig voor ze te vinden. Sommige katten verhongeren, anderen verdrinken.” Om de populatie niet groter te laten worden dan hij nu is, worden de katten nu en dan gesteriliseerd en weer teruggeplaatst. Maar de kosten daarvoor zijn hoog... 
 
Dierenartsen
Want al snel wordt duidelijk dat de dierenartsen in Sesimbra niet uitblinken vanwege hun medewerking. De dierenartsen verlenen geen hulp aan het asiel, dus moet het volle pond voor alle operaties en consulten worden betaald. Omdat de vereniging de financiën niet heeft, staat er momenteel een schuld van duizenden euro's open bij een van de dierenartsen en daar kan Ana of een van de andere vrijwilligers momenteel ook niet terecht voor hulp.

Pups redden
Maar dit weerhoudt Ana en haar collega's er niet van hulp te bieden als dat wordt gevraagd of het beste is voor de honden. Ze heeft een telefoontje van een Portugese gehad dat er pups weggehaald moeten worden bij een woonhuis, "anders wordtedith pups het op een andere manier opgelost". Eenmaal gearriveerd huppelen er vier schattige pups op ons af, samen met de moeder. Er blijken zeven kleintjes te zijn geweest, wat er met de andere drie is gebeurd laat zich raden... 
We nemen de pups mee naar de opvang, inclusief de moeder voor sterilisatie. Anders ontstaat over een half jaar precies hetzelfde probleem weer. Dat het met deze vijf honden erbij de volgende dag een drukke dag zal worden, kunnen we dan nog niet vermoeden... 

Klik op de foto's om te vergroten.

Voor dit project is jullie steun hard nodig! Je kunt je donatie overmaken op giro 5012 t.a.v. Dutchypuppy te Amsterdam o.v.v. Portugal. Dank jullie wel!

vriend worden
Het verhaal van Tibbs