Eenduidige regelgeving voor welzijn honden en katten in Europa (24-1-2011)

HuisdierenEen werkgroep van de Europese Raad heeft ingestemd met een voorstel om het welzijn en de gezondheid van honden en katten in de Europese Unie beter te beschermen. Dit is de eerste stap op weg naar gelijkgestemde regelgeving ter bescherming van huisdieren.

De Europese lidstaten verschillen onderling enorm wat betreft wetgeving voor het welzijn en de gezondheid van honden en katten. Tegelijkertijd zijn de binnengrenzen van de Europese Unie verdwenen. Onbetrouwbare puppyhandelaren en –fokkers maken daar handig gebruik van. Jaarlijks komen duizenden zieke, doorgefokte en niet gesocialiseerde puppies uit Oost-Europa in Nederlandse huiskamers terecht. 

Een undercoveronderzoek dat vorig jaar op SBS6 door Alberto Stegeman openbaar werd gemaakt, liet de vreselijke omstandigheden zien waaronder puppies worden gefokt in EU-landen met slechte dierenwelzijnwetgeving. Deze dieren worden illegaal naar Nederland getransporteerd en verkocht aan nietsvermoedende Nederlanders.

Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) heeft nu aangedrongen op Europese regelgeving met als doel het welzijn en de gezondheid van deze dieren in heel Europa beter te beschermen. “Specifiek wordt gemikt op een regeling voor chippen, registratie en tracering van honden en katten in alle Europese lidstaten. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd, heeft de wetgever straks een effectief middel in handen om malafide handelaren op te sporen en te bestraffen."

Bron: IFAW

vriend worden
Het verhaal van Tibbs