Enorme stijging zwerfkatten in Nederlandse asiels (25-5-2008)

Kat zoek een baasMet de zomervakantie voor de deur dreigen de asiels weer tot de nok toe vol te raken, doordat huisdiereigenaren even geen andere ‘oplossing’ weten te verzinnen dan hun dier op straat te zetten. Zo is volgens de Dierenbescherming de stijging van het aantal zwerfkatten in Nederland een steeds groter wordend probleem. Alleen al ten opzichte van vorig jaar zijn er 13% meer zwerfkatten opgevangen in Nederlandse asiels.

Daarom luidde de Dierenbescherming op 20 mei de noodklok om de aandacht te vestigen op de naar schatting 38.000 katten die het afgelopen jaar in het asiel werden opgevangen.

Een woordvoerder van de Dierenbescherming laat weten dat de organisatie voor een raadsel staat betreft de plotselinge explosieve stijging van het aantal zwerfkatten in Nederland. Wel is het natuurlijk zo dat katten zich snel voortplanten: elk nestje kan wel 10 tot 12 kleine katjes voortbrengen.

Het is dus heel belangrijk dat (zwerf)katten worden gecastreerd of gesteriliseerd om te helpen dit tegen te gaan.

Een andere tip van de Dierenbescherming is om je huisdier te laten chippen. Veel mensen doen dit niet omdat ze denken dat hun huisdier niet weg zal lopen of omdat de katten toch niet veel buiten komen.

In Nederland is ongeveer een kwart van alle huiskatten gechipt. Van niet gechipte katten wordt maar 12 % weer teruggevonden als ze bijvoorbeeld van huis zijn weggelopen of de weg niet meer terug hebben kunnen vinden. Dat betekent dat er nog meer katten zullen rondzwerven op straat.

Campagne
De asiels in Nederland dreigen in rap tempo nog voller te raken dan ze al zijn. De Dierenbescherming is onlangs met de campagne ‘Ik zoek baas’ van start gegaan om meer aandacht te vestigen op het almaar groeiende aantal honden en katten dat in een asiel zit.

Wil je meer informatie over de campagne, kijk dan eens op www.dierenbescherming.nl.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs