Geanimeerde kat helpt bij volgen dieet (20-6-2009)

i-catMensen die gewicht kwijt willen raken of die last hebben van een chronische aandoening als bijvoorbeeld diabetes, kunnen baat hebben bij de hulp van een digitale personal assistant. Dit is gebleken uit onderzoek van Olivier Blanson Henkemans, die vandaag promoveert aan de Technische Universiteit Delft.

Met een computerassistent kunnen patiënten vanuit hun eigen huis zelf een actievere rol spelen in hun eigen gezondheidssituatie. De belangrijkste conclusie van Blanson Henkemans luidt dan ook dat een goede digitale personal assistant kan helpen om mensen met een chronische aandoening als suikerziekte een gezondere levensstijl te kiezen en vol te houden.

Uit een experiment met een dagboek dat online kan worden bijgehouden bleek dat mensen met overgewicht die af wilden vallen, met behulp van een digitale assistent hun dagboek beter bijhielden, met als resultaat dat zij meer gewicht kwijtraakten. De digitale hulp bij dit experiment was een geanimeerde kat, de I-cat. I-cat, een geel plastic katje dat wordt verbonden aan de computer, hield aan de hand van allerlei gezondheidsgegevens bij hoe goed of slecht iemands behaalde resultaten waren en trakteerde deelnemers aan het experiment op verschillende gezichtsuitdrukkingen al naargelang hun behaalde resultaten.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs