Tips voor het vinden van een geschikte hondenschool (26-2-2012)

Dog FrisbeeVeel hondenscholen beginnen binnenkort weer met diverse cursussen voor jou en je hond. Vooral kersverse hondeneigenaren vinden het kiezen van een geschikte hondenschool erg lastig. Daarom zetten wij hier wat tips voor je op een rij.

Als nieuw baasje komen er al gauw allerlei vragen naar voren bij het zoeken naar een goede hondenschool. Welke hondenschool is het meest geschikt? Zijn hondenscholen allemaal hetzelfde?

De volgende aandachtspunten kunnen je helpen bij je keuze: 

 

Waar moet je zoeken?
Je kunt op verschillende manieren aan adressen komen van hondenscholen komen. De adressen van de door de Raad van Beheer erkende Kynologen Clubs kunt u opvragen via www.raadvanbeheer.nl. De Raad kent drie soorten erkende verenigingen:

  • Rasverenigingen (bijvoorbeeld de Nederlandse Labrador Vereniging)
  • Regionale verenigingen; algemene verenigingen vaak aangeduid als Kynologen Club
  • Bijzondere verenigingen; verenigingen met een specialistische doelstelling zoals bijvoorbeeld de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging


Maar natuurlijk kun je ook informeren bij vrienden met honden, de dierenarts, de dierenspeciaalzaak, of misschien wel de fokker van jouw hond. Zij kunnen je mogelijk uit eigen ervaring iets vertellen over de door hun zelf gevolgde opleiding/training.

Wat wil je met je hond gaan doen?
Wil je alleen een goed opgevoede huishond, of wil je er misschien gehoorzaamheid of behendigheid mee doen? Bij je keuze om de juiste hondenschool te vinden is het belangrijk om te weten wat je wilt. Als je dit weet kun je gericht op zoek gaan naar een hondenschool.

Dog Frisbee 

Hoe kies je de juiste hondenschool?
Er is een aantal aandachtspunten die je kunnen helpen:

Het belangrijkste van een hondenschool is dat je je er op je gemak voelt. Bovendien moet je hond zich er natuurlijk prettig voelen. Vind een hondenschool waar je vrijblijvend een les mag komen kijken of zelfs volgen.

Een hondenschool is er om je te instrueren en te begeleiden bij het trainen van de hond. Je mag dus iets van de hondenschool verwachten. Niet meer dan normaal dat je instructeur een diploma op zak heeft dat hij bevoegd is tot lesgeven. Vraag hier gerust naar.

Check het aantal deelnemers in een groep. Hoe groter de groep, hoe minder mogelijkheid voor intern begeleiden.

Hoe wordt je hond in een groep ingedeeld, op ervaring of op leeftijd? Hoe is de samenstelling van de lesgroep? Worden de honden ingedeeld op leeftijd op of ervaring?

Mogen honden los met elkaar spelen? Zo ja, waarom of zo niet, waarom niet. Kies waar jij je comfortabel bij voelt.

Bestaan de lessen uit alleen een praktijkgedeelte of wordt er ook theorie gegeven? Bij sommige hondenscholen wordt dit gecombineerd. Theoretische kennis is erg belangrijk voor een goede verstandhouding met je hond en voor het voorkomen van problemen.

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat er op basis van positieve methodes getraind wordt. Dat wil zeggen dat je gewenst gedrag van de hond beloont, waardoor het zich gaat herhalen. Hierdoor leert een hond snel en goed wat je van hem wilt, en voorkom je overbodige stress.

Wordt de cursus afgesloten met een examen? Alleen de door de Raad van Beheer verenigingen leiden op voor officieel erkende examens. Kun je door naar een vervolgcursus zonder diploma?

Kun je de hondenschool goed bereiken? Is het trainingsveld naar veilig, staat er bijvoorbeeld een hekwerk om het terrein? Wordt het terrein goed verlicht tijdens de avondtraining?

Wees kritisch
Door onverantwoorde trainingmethodes kan een jonge hond echt verpest worden of een trauma oplopen. Wees daarom kritisch; jij bent de baas van je hond. Bespreek daarom punten van kritiek tijdig, open en eerlijk met je instructeur.

Als je nu de juiste hondenschool gevonden heeft, kun je fijn met je hond gaan trainen. Bedenk wel dat het volgen van een wekelijkse training niet voldoende is om je hond gehoorzaam te krijgen. De oefeningen die je krijgt op de hondenschool moet je daarom ook thuis vaak herhalen.Bij jonge honden is dit van groot belang. Als je thuis aan de gang gaat met de oefeningen is het beter om dagelijks een paar kleine oefeningen te doen dan een keer per week alle oefeningen tegelijk. Hiermee leert je hond sneller en blijft het trainen leuk.

Er zijn tegenwoordig ook veel moderne hondenscholen die meerdere keren per week trainen.

Bron Vereniging Raad van Beheer

vriend worden
Het verhaal van Tibbs