Honden en katten worden steeds grijzer (14-5-2009)

old cat smallNiet alleen de bevolking vergrijst, ook onze honden en katten worden steeds ouder. Vier op de tien honden zijn boven de acht jaar. Ook bijna de helft van de katten is die leeftijd gepasseerd. Er zijn nu 11% meer 'oudere' honden en katten dan vijf jaar geleden.

old cat smallDit blijkt uit een huisdierenonderzoek onder 15.000 huishoudens. Op dit moment zijn er bijna 2,1 miljoen honden en 3,6 miljoen katten in Nederland. De toename valt deels uit te leggen door de toenemende zorg, meer veiligheid en betere voeding. Steeds meer huisdieren krijgen honden- of kattenvoeding in plaats van dat de dieren eten wat de pot schaft in het gezin die dag. De baasjes van de honden en katten hebben ook steeds meer geld over voor de verzorging van hun hond of kat, waardoor de dieren ook weer langer leven.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens een hond of kat in huis heeft. Ruim één op de vijf heeft één of meerdere katten in huis en 14% een hond. Een kat én een hond samen komt in 7% van de huishoudens voor. Hoewel het aantal honden of katten per huishouden gelijk is gebleven is het aantal huishoudens met een hond of kat is de afgelopen vijf jaar met 6% toegenomen.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs