Honden steriliseren in Suriname (17-1-2011)

Dierenarts Piet Afgelopen jaar bracht Bridget voor het tv-programma ‘Waar is de Mol?’ een bezoek aan een asiel in Paramaribo. Ze hielp mee met sterilisaties en was onder de indruk van het goede werk van de Stichting Vrienden Dierenbescherming Suriname. Met ingang van dit jaar zal Dutchypuppy deze organisatie financieel steunen om zoveel mogelijk sterilisatie-acties te houden.

Opgehaalde honden komen aan in het asielDierenarts Chris Polanen, bestuurslid van de Stichting Vrienden Dierenbescherming Suriname, vertelt hieronder over het sterilisatieproject in 2010. De volgende actie staat gepland voor 21 februari t/m 4 maart.

“In mijn praktijk in Amsterdam steriliseer ik niet meer dan twee honden op een ochtend. Tijdens de sterilisatie-actie in Paramaribo streven we naar 25 honden per dag, verdeeld over drie dierenartsen. De temperatuur zal er minimaal 15 graden hoger zijn, de werkomstandigheden, het hechtmateriaal en instrumentarium minder luxe.

Bij aankomst op het asiel in Paramaribo bekijk ik verbaasd mijn operatietafel. De poten staan op stenen. De hoogte is goed, maar het bouwsel schommelt heen en weer bij aanraking. Mijn collega Piet  timmert de eerste dag een extra latje tussen de poten zodat hij minder wiebelt. Ik opereer na jaren weer met een losse naald en draad (in Nederland opereren de meeste dierenartsen met luxe hechtdraden waar de naald aan vastzit). Het valt eigenlijk best mee. Hoewel, na een aantal keer in de autoclaaf krijgen we het naaldenbakje met geen mogelijkheid meer open. Gelukkig hebben we reservenaalden…

Stagiaires van het Welland College Dordrecht en hun docent MirjamDit jaar bestaat het team niet alleen uit mijn Amsterdamse collega Piet Sons en ik, maar opereren ook twee jonge collega’s Bieneke en Elise mee. We worden geassisteerd door zeven stagiaires van het Welland College Dordrecht en hun docente. Zij doen al het voorbereidende werk. Sommige stagiaires hebben al veel ervaring. Als blijkt dat de honden onvoldoende slapen op de narcosehoeveelheid die ik aangaf, spuiten ze al snel hun eigen doseringen. Die zijn aanzienlijk hoger en effectiever! Wij gebruiken verschillende merknamen van de narcose-injecties door elkaar. Een georganiseerde chaos waarin verbazingwekkend weinig misgaat.

Een andere groep stagiaires gaat elke dag de wijk in om honden op te halen en weg te brengen. Ze komen niet alleen op het erf, maar vaak ook in de keuken en de slaapkamer van de mensen. Ze leren een Suriname kennen dat voor de meeste toeristen verborgen blijft. 

Net geopereerdDe stagiaires werken keihard en kunnen goed samenwerken. Sommigen hebben stalen zenuwen en draaien nergens hun hand voor om. Anderen zijn voorzichtiger. Vooral bij het tatoeëren zie ik veel twijfel. Soms wordt de tatoeagetang met afgewend hoofd en dichtgeknepen ogen gehanteerd.

De honden zijn geen ideale operatiepatiënten. Ze zijn vaak in slechte conditie, herbergen soms duizenden vlooien, honderden teken en waarschijnlijk nog veel meer voor het oog onzichtbare parasieten. Ze zijn vaak loops of hebben ontstoken baarmoeders.

Bij teefjes is een baarmoederontsteking een levensbedreigende aandoening. Wordt deze niet operatief verwijderd, dan overlijdt de hond. De honden waarbij door ons een ontstoken baarmoeder wordt verwijderd, treffen het dus dat we dit keer hun wijk uitgekozen hebben!                                    
 
Een eigenaar brengt zijn hond voor sterilisatieOndanks de ventilator in mijn operatiekamer, vervang ik twee keer per dag mijn met zweet doordrenkte t-shirt. Na zes dagen opereren heeft het hechtmateriaal diepe sneetjes in mijn vingerkootjes aangebracht en zitten mijn operatieslippers vol aangekoekt bloed. Net als bij sommige stagiaires zijn mijn enkels gezwollen door het vocht dat ze vasthouden.

Mijn oudere collega Piet lijkt nergens last van te hebben. Hij opereert, geassisteerd door zijn vrouw, tot het einde van het project op een onwaarschijnlijk hoog tempo.

Na de actie blijkt iedereen van Suriname te houden. Behalve van de rotzooi en de kakkerlakken natuurlijk, zegt een collega. Een stagiaire zegt er de liefde gevonden te hebben. Een ander sloeg beleefd een (gearrangeerd) huwelijksaanzoek  af. 

Dierenarts Piet Sons en zijn vrouw MoniqueDe Surinaamse hondenpopulatie terugbrengen naar een aanvaardbaar niveau is een mega onderneming waarvoor geld, doorzettingsvermogen, maar vooral een grenzeloos optimisme nodig is. Dankzij enthousiaste vrijwilligers, sponsors en donaties is het gelukt om voor de tweede keer een sterilisatie-actie te houden. We steriliseerden dit keer in twee weken 210 honden in het asiel.”

vriend worden
Het verhaal van Tibbs