Hondenleed op het Griekse eiland Aegina (9-3-2011)

Aegina_kleinGriekenland is een prachtig land en een populaire vakantiebestemming vanwege het heerlijke klimaat, goede eten en vriendelijke mensen. Helaas is er in Griekenland ook nog heel veel dierenleed, vooral onder honden en katten.

Aegina1Om maar een paar voorbeelden te noemen: dieren die, soms met tientallen tegelijk, vergiftigd worden, honden die hun leven slijten aan een korte ketting zonder beschutting tegen de brandende zon en zonder voldoende water, jachthonden die worden uitgehongerd omdat ze dan beter zouden jagen, honden die eenvoudigweg op straat worden gezet als men ze niet meer wil, puppy’s die worden weggegooid in de afvalcontainer, en ga zo nog maar even door.

Animal Protection Aegina & Agistri (voorheen Animal Respect) is sinds 1999 werkzaam op het Griekse eiland Aegina en probeert deze dieren te helpen en de situatie op het eiland te verbeteren. De stichting richt zich voornamelijk op het opvangen en verzorgen van zwerfhonden in het asiel. Daarnaast is een belangrijk doel om het aantal zwerfhonden en katten te reduceren door regelmatige castratie-acties. Ook worden honden en katten die niet in het asiel kunnen worden opgenomen, geholpen met straatvoedering en waar nodig (en mogelijk) medische behandeling en inentingen. Ook wil de stichting zich meer gaan bezighouden met voorlichting van de lokale bevolking en het geven van lessen op de basisscholen.

Het streven is de plaatselijke situatie verbeteren en daarnaast voor zoveel mogelijk honden een goed tehuis te vinden, met name in West-Europa omdat ze in Griekenland vaak weer in dezelfde situatie terechtkomen.

Het asiel is gelegen in de heuvels van het eiland. Momenteel wordt aan ongeveer 120 honden een onderkomen geboden. Dit zijn zwerfhonden van het eiland, maar ook veel honden uit het nabijgelegen Athene die, nadat hun eigenaar de zomer heeft doorgebracht op Aegina, zijn achtergelaten, vaak zonder voer of water. Al deze ongelukkige dieren worden liefdevol in het asiel opgenomen, waar ze de nodige medische verzorging en voer krijgen.

Aegina2Daarnaast wordt geprobeerd om de honden zoveel mogelijk aandacht te geven en te socialiseren, met name de pups en honden die bang of schuw geworden zijn door slechte ervaringen of gebrek aan menselijk contact. In deze gevallen wordt soms ook gebruik gemaakt van één van de plaatselijke pleeggezinnen, die de honden een huiselijke omgeving en meer aandacht kunnen geven.

Wilt u meer informatie over het asiel op Aegina of wilt u de honden helpen, kijk dan op www.animalprotection-aegina.de.

 

 

vriend worden
Het verhaal van Tibbs