Huisdieren goed voor kinderen (21-1-2011)

Huisdieren goed voor kinderenEen huisdier is voor kinderen niet alleen leuk en gezellig, het stimuleert ook het verantwoordelijkheidsgevoel en de sociale vaardigheden. Doordat een kind voor een huisdier moet zorgen, leert het zich verplaatsen in iemand anders en rekening te houden met zijn of haar omgeving. Dat is belangrijk voor later: het blijkt dat kinderen die zijn opgegroeid met een dier, op latere leeftijd beter kunnen omgaan met anderen.

Bovendien is een huisdier gezond: kinderen uit een gezin met een hond bewegen gemiddeld elf minuten per dag meer dan kinderen zonder hond, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Londen. Daarnaast kan een huisdier een goede steun zijn voor kinderen die bijvoorbeeld een lastige periode doormaken, verlegen zijn of gepest worden. Een huisdier is voor hen een onvoorwaardelijke vriend: 80 procent van de kinderen ziet hun huisdier als een soort vertrouwenspersoon. Een kind ‘vertelt’ problemen aan het huisdier, dat het kind op zijn of haar beurt onvoorwaardelijk accepteert en geen lastige vragen stelt. Zo voelen kinderen zich gesteund.

Omdat dieren een aanknopingspunt vormen om ergens over te praten, is een huisdier ook een goede manier om aandacht te krijgen van andere kinderen. Ook dit komt de sociale contacten ten goede.

Kortom, genoeg voordelen! Toch doen gezinnen er goed aan goed na te denken voordat er voor een huisdier wordt gekozen. Past een dier binnen het gezin? Is er voldoende tijd om het dier op te voeden, te verzorgen en genoeg aandacht te geven? En is er voldoende geld voor de verzorging, inentingen, bij ziekte? Allemaal zaken die in overweging genomen moeten worden vóór een hond of kat in huis wordt genomen. Doe de test op www.dierenbescherming.nl/huisdierentest en kijk of jij geschikt bent!

Bron: Metro

vriend worden
Het verhaal van Tibbs