Kamer wil minder dierproeven (8-6-2008)

Aapje dat wordt gebruikt voor proeven2Goed nieuws voor de proefdieren. Het kabinet wil het aantal proeven met levende wezens verminderen. Er komt een Nationaal Kenniscentrum Alternatieven voor Dierproeven, dat daarvoor voorstellen gaat doen aan de betrokken ministeries. 

Volgens minister Klink van Volksgezondheid is het beleid gericht op vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven.

Het kabinet werkt zelf verder aan een actieplan dat moet leiden tot minder dierproeven.

Aapje dat wordt gebruikt voor proeven2603.741
In Nederland worden nog altijd veel dierproeven gedaan. In 2006 - de laatste keer dat er een meting was - waren dat er 603.741, waarbij 579.248 proefdieren werden ingezet. 

Muizen (281.084 in 2006) worden veruit het meest gebruikt voor proeven, gevolgd door ratten, kippen, vissen, vogels, varkens, konijnen, cavia's, schapen, hamsters, andere knaagdieren en amfibieën. Ook paarden, honden en katten worden aan proeven onderworpen. 

In 2006 is onderzoek gedaan bij 586 apen. Daaronder waren geen mensapen, want dat mag sinds 2002 niet meer.  

Medicijnen
Dierproeven worden onder meer gedaan om nieuwe medicijnen, vaccins en geneeswijzen te ontwikkelen. Daarnaast om de kennis van het lichaam te vergroten en en de giftigheid van stoffen te bepalen. 

Inmiddels bestaan er al veel alternatieven voor dierproeven door methoden gebaseerd op menselijk weefsel en computermodellen, maar die worden niet altijd gebruikt. Vaak wordt gekozen voor de goedkoopste en makkelijkste manier om bijvoorbeeld medicijnen te testen. Ook het onderzoek naar alternatieven kost veel tijd en geld.  

Cosmetica
Sinds 1997 is het gebruik van proefdieren voor cosmetica in Nederland verboden. Toch zijn de meeste producten die in de Nederlandse winkels liggen op dieren getest. Veel cosmetica wordt geïmporteerd uit landen waar het doen van dierproeven voor cosmetica nog niet verboden is.

Vanaf 2009 geldt een handelsverbod op diergeteste cosmetica, met uitzondering van drie testen die pas vanaf 2013 verboden worden. De Europese Commissie en het Europarlement bereikten daarover in 2003 een akkoord. 

Het verbod zal echter pas ingaan als er voldoende goede alternatieven voor dierproeven zijn. Dat betekent dat er de komende jaren hard moet worden gewerkt aan de ontwikkeling en in gebruik name van alternatieven. 

Bron: NOS

vriend worden
Het verhaal van Tibbs