Kattenopvang in Ayamonte, Spanje (9-4-2008)

catsMaaike van Poelje, vrijwilligster bij een opvang voor zwerfkatten in Ayamonte, Spanje, heeft voor ons een verslagje geschreven over het reilen en zeilen van één van onze projecten: een kattenopvang. In Spanje zijn zwerfkatten (en ook honden) een probleem van alledag. Maaike vertelt over hoe deze kattenopvang omgaat met de problemen die ze tegenkomen en de plannen die er zijn voor het opzetten van een quarantaineverblijf voor zieke of nieuwe katten. Hierbij kan de opvang zeker wat hulp gebruiken!

Een verslag van ons opvangcentrum in Ayamonte, Spanje
Door Maaike van Poelje, vrijwilligster


Katten en honden zijn al sinds lange tijd de twee meest populaire soorten huisdieren. Van honden weten we allemaal dat ze erg aanhankelijk en afhankelijk zijn van mensen. Katten zijn een iets ander verhaal; ze hebben meestal een meer zelfstandig en onafhankelijk karakter. Katten kunnen in het wild sneller hun weg vinden en beter voor zichzelf zorgen dan honden. Maar dit betekent natuurlijk niet dat de vele zwerfkatten die wereldwijd rondlopen, geen problemen hebben. En helaas betekent het ook niet dat deze vaak aan hun lot overgelaten dieren niet lijden.
 
Honger, ziekte, mishandeling, angst: dit zijn allemaal dingen waar katten die leven op straat mee te maken hebben. Ondanks dat ze vaak zelfstandiger zijn in vergelijking tot honden, hebben ze wel degelijk hulp nodig. Vooral katten die zijn begonnen als huiskat en later zijn ‘weggedaan’, kunnen niet voor zichzelf zorgen. En wat te denken van al hun nakomelingen, en de nakomelingen van de nakomelingen… Helaas weten veel mensen niet dat ze bij kunnen dragen aan het oplossen van dit probleem, alleen al door hun dieren te laten castreren of steriliseren. En dat is jammer, want het maakt een heel verschil!

 In plaats van de dieren te laten castreren of steriliseren, gebeurt dat in veel Zuid Europese gebieden anders. Eens in de zoveel tijd worden grote aantallen straatkatten gevangen. De katten krijgen een spuitje of worden op een stuk minder vriendelijke wijze aan hun einde geholpen. Dit mag natuurlijk geen oplossing heten: niet alleen is het dieronvriendelijk, het probleem wordt er alleen tijdelijk en plaatselijk mee ‘opgelost’.
 
Om hier verandering in te kunnen brengen, moet je haast verandering brengen in cultuur. Dat is de enige manier om het probleem met zwerfhonden en –katten voor langere termijn op te lossen. Maar dit gebeurt niet van de één op de andere dag. Daarom zetten nationale en lokale opvangcentra voor dieren zich gelukkig in om zwerfkatten op te vangen. De dieren worden gesteriliseerd en daarna eventueel weer terug uitgezet op de plek waar ze werden gevonden. Met hulp van lokale dierenartsen, die tegen lage kosten of zelfs vrijwillig komen steriliseren, kunnen we het probleem beetje bij beetje aanpakken. Wanneer de katten eenmaal gecastreerd of gesteriliseerd zijn, kunnen ze geen kleintjes meer krijgen. Dat maakt het leven op straat voor deze dieren een stuk makkelijker en er komen ieder jaar ook een stuk minder zwerfdieren bij.

De dieren die niet meer kunnen worden uitgezet, mogen natuurlijk in de opvang blijven. Want vergis je niet: net als honden hebben ook heel veel van deze katten de liefde en aandacht van mensen hard nodig! Met een beetje mazzel wordt voor de katten die in opvang blijven later een nieuw thuis gevonden.

Dit is de manier waarop bijvoorbeeld ons opvangcentrum in Ayamonte, Spanje, zich inzet voor zwerfkatten. Maar in ons shelter kampen we ook met problemen. De katten leven bij ons gezamenlijk in een groot verblijf, met verschillende ruimten en een flinke tuin. Ze zijn allemaal gesteriliseerd. Hierdoor is er weinig tot geen stress voor de dieren onderling. Met iedere dag één of meer vrijwilligers die de dierenverblijven schoon houden, de dieren voer en water geven en ook zorgen voor speciale aandacht voor de katten, is dat niet eens zo’n slecht leventje. Het wordt pas naar als er een ziekte uitbreekt in de groep. Dat hebben we afgelopen jaar meegemaakt. In 2007 hadden we een uitbraak van de kattenziekte. Hierdoor zijn we verdrietig genoeg veel katten verloren. Het was voor onze vrijwilligers iedere dag vreselijk om elke ochtend met bevende vingers de deur van het kattenverblijf open te maken en met een bonzend hart rond te moeten kijken of ze toch niet weer een overleden kat zouden vinden…

Ons doel is om dit jaar alle binnenkomende katten tegen gevaarlijke en besmettelijke ziektes in te enten voordat ze bij de andere katten worden gezet. Op die manier voorkomen we een nieuwe uitbraak van ziekte. Om dit te kunnen doen, hebben we wel een goed quarantaineverblijf nodig. Hier blijven nieuwe katten nadat ze zijn ingeënt tot ze immuun zijn geworden voor deze ziekten. Dan vormen ze bij binnenkomst ook geen gevaar voor de andere katten. Het bouwen van een quarantaineverblijf voor nieuwe katten en voor zieke katten staat dan ook hoog op ons verlanglijstje.

Zoals je zult begrijpen is er voor dit doel geld nodig! En zolang we hiervoor niet terecht kunnen bij nationale en lokale overheden, zullen we moeten proberen manieren te verzinnen het geld zelf bij elkaar te sparen. Met de hulp van iedereen die de katten een warm hart toedraagt, hopen we dit voor elkaar te krijgen. Alle bee(s)tjes helpen!

vriend worden
Het verhaal van Tibbs