Maaikes interview in De Telegraaf (28-11-2008)

maaikeDat Maaike een boek heeft geschreven is ook De Telegraaf niet ontgaan. Afgelopen week publiceerden ze een interview met haar. Ze vertelt hierin ook uitgebreid over Dutchypuppy.

Lees hier het interview uit De Telegraaf van 23 november 2008

Op de bres voor ZWERFHONDEN

Dierenvriendin Maaike van Poelje schrijft kinderboek

Van een onzer verslaggeefsters

       SANLUCAR (Spanje) – Ze had nooit iets met viervoeters, maar toen Maaike van Poelje zeven jaar geleden met haar man naar Spanje emigreerde, werd ze al snel gegrepen door het leed van de grote hoeveelheid zwerfhonden die ze daar tegenkwam. Ze nam een groot aantal in haar huis op, ging werken in een dierenasiel, begon een samenwerkingsverband met Dutchypuppy, de hondenstichting van Bridget Maasland, én schreef een kinderboek.
Twee van Maaikes honden – het zijn er inmiddels vijftien – stonden model voor het boek Het Spaanse Gif, het eerste deel van de serie Melle en de Zwerfhonden (uitgeverij Pimento): Migo (in het boek Stakker) en Tutti Frutti (in het boek Witte Flits). De andere karakters zijn gebaseerd op asiel-hondjes. Het verhaal gaat over het jongetje Melle dat tijdens een vakantie met zijn ouders en zusje in een Spaans dorpje vriendjes wordt met de zwerfhond Stakker, waarmee hij tot zijn grote verbazing blijkt te kunnen praten. 
„Migo was onze eerste hond. Toen wij zeven jaar geleden in Spanje kwamen wonen, hadden we tegen een kennis gezegd dat we misschien wel een hond wilden. Een week later belde ze: er was op straat een doos met pups gevonden.”
        
Aan de ketting
Al snel volgden er meer. „We wonen op een lap van twee hectare grond, dus er was genoeg plek. Onze tweede hond was Laika. Onze buurman had haar slechts voor de jacht aangeschaft en liet haar dagen alleen achter, dus zij vluchtte steeds naar ons. Veel Spanjaarden gaan slecht met hun huisdieren om. Onze laatste nieuwkomer, Liberto, heeft zeven jaar lang dag en nacht nerveus en vol schurft aan een ketting van twee meter gelegen.”
Maaike besloot na haar eerste hond als vrijwilliger in het asiel te gaan werken. „Ik ben journaliste, maar het bleek lastig om mijn werk hier voort te zetten. Maar het bleef kriebelen en dus heb ik een aantal pogingen gedaan om een boek te schrijven, maar dat strandde steeds. Anderhalf jaar geleden lukte het ineens wel. Ik dacht: misschien moet ik een kinderboek schrijven over honden, juist omdat ik zo met ze begaan ben. Rond dat moment ging Dutchypuppy het asiel sponsoren. Via die stichting ben ik aan een uitgever gekomen.”maaike
• „Honden worden in Spaanse gemeentelijke asielen na tien dagen afgemaakt!” aldus auteur Maaike van Poelje, die zelf inmiddels vijftien beestjes in huis heeft gehaald.

 In het asiel waar Maaike werkt, vlak bij het Zuid-Spaanse Ayamonte, verblijven momenteel honderd honden en veertig katten. Via onder meer stichting Dierenhulp Zonder Grenzen probeert Maaike nieuwe baasjes in Holland te vinden. 
Maar wie zit daarop te wachten? „In Nederlandse asielen zitten voornamelijk honden met gedragsproblemen, in Spaanse asielen vooral zwerfhonden. Daarnaast worden honden in de gemeentelijke Spaanse asielen na tien dagen afgemaakt als niemand ze komt halen. Mijn asiel is tien jaar geleden opgezet door buitenlanders en ons beleid is erop gericht om ze juist een beter leven te geven.”
Een deel van de opbrengst van Het Spaanse Gif gaat naar Dutchypuppy. „Er zijn genoeg honden en verhalen om een hele reeks te maken. Ik ben nu al bezig met een nieuw deel. Wel moet ik ervoor uitkijken dat Maaike de dierenactivist niet Maaike de schrijfster in de weg gaat staan!”

 

vriend worden
Het verhaal van Tibbs