Marilyn ambassadeur (17-8-2008)

Marilyn2Marilyn Agliotti (29) slaat de bal om de oren van de tegenstanders op het hockeyveld, maar is bovenal een dierenvriendin. Ook de spits van het Nederlands hockeyelftal koos onze organisatie uit om meer te kunnen betekenen voor de honden en katten waar ze zo gek op is.

“Mijn katten zijn een beetje motorisch gestoord”
Zelf heeft ze twee katten: “We hebben bewust gekozen voor katten uit het asiel. Het is mooi een kat een huis te kunnen geven. Ik vind het zielig als je daar loopt, dan bekruipt me het gevoel dat een heel aantal geen huis of baasje meer zal vinden.” Marilyns katten zijn nu vijf jaar oud. “We hebben ze gekregen toen ze een maand of zes waren uit het asiel in Uden. Daarvoor hebben we een heel jonge kat gehad. Die kon onze tuin uit en is helaas overreden door een auto.” De twee harige broertjes uit Uden kunnen de tuin niet uit: “Het zijn niet echt normale katten, want ze kunnen namelijk helemaal niet goed springen. Ze kunnen de tuin dus ook niet uit. De katten zijn allebei een beetje motorisch gestoord, ze lopen raar. Toen we ze kregen dachten we dat ze misschien niet gewend waren aan het tapijt, maar ze lopen nog steeds een beetje als paarden. Hun pootjes gaan heel erg omhoog.”

Marilyn2Motten en spinnen
Dat de twee wat minder atletisch zijn dan veel andere katten, zorgt er ook voor dat ze niet thuis komen met vogeltjes en muizen. Marilyn: “Nu en dan krijgen ze wel een mot te pakken. Dan komen ze heel trots naar binnen met de verovering en die leggen ze aan onze voeten om te laten zien. Af en toe brengen ze ook een spin mee, maar dat is minder prettig. Die leeft soms nog en dat vind ik wel zielig. Dan vang ik die spin en zet ik die weer buiten. Maar ik durf die spin niet aan te raken, dus dat doe ik met een zakdoek. Maar ja, ik wil de spin niet in mijn bed vinden, dus ik moet wel.”

Schuldgevoel
“Als ik in Peking aan het hockeyen ben zorgen de overburen voor de katten. Ik ben zelf een maand in China en mijn partner komt twee weken. De katten zijn dus twee weken alleen en de overburen komen dan eten en een beetje aandacht geven en met ze praten. Maar ze vinden het helemaal niet leuk als ze merken dat ik mijn spullen aan het inpakken ben. Dat vind ik zo grappig aan katten. Ze willen dan niet meer geaaid worden en lopen heel zielig weg. Ik heb een enorm schuldgevoel als ik wegga en ze me niet meer aan willen kijken. Maar als ik terug ben komen ze gelijk met een krulstaart aangelopen om aan mijn spullen te snuffelen.”

Zuid-Afrika
Mocht de mogelijkheid zich voordoen wil de hockeyster er graag een hond bij. “Dat zal zeker een asielhond worden. Maar dat moet wachten tot ik meer tijd heb en wat ouder ben. De laatste tijd was ik fulltime aan het werk en met hockey bezig. Na de Olympische Spelen ga ik een studie volgen, Filosofie, en hockeyen bij een club in Bilthoven.” Marilyn is geboren in Zuid-Afrika en speelde tot 2000 ook het Zuid-Afrikaanse hockeyteam. Een jaar later kwam ze naar Nederland en sinds 2006 is ze Nederlands staatsburger. In Zuid-Afrika groeide de spits op met dieren. “Van jongs af aan heb ik honden en katten gehad. Een grote Duitse Herder, maar ook vuilnisbakkenrassen. Veel mensen hebben daar een vrijstaand huis met een hek er omheen en de honden zitten niet binnen. Ze worden daar juist ook gezien als bewaking. In Nederland heb je minder ruimte, zeker met honden is dat moeilijk. Hier is er veel meer aandacht aan voor het uitlaten van de hond. In Zuid-Afrika is dat anders, ze lopen toch al de hele dag buiten.” Voorlopig moet een hond dus nog even wachten, maar gelukkig heeft Marilyn haar katten: “Ik kan echt niet zonder die twee.”


In de eerste wedstrijd tegen Zuid-Afrika wist Marilyn gelijk te scoren. Maandag staat de laatste groepswedstrijd van het Nederlands vrouwenelftal op het programma tegen Spanje en woensdag volgen de halve finales, want Nederland heeft zich daarvoor al geplaatst. Laten we hopen dat Marilyn en de andere meiden vrijdag 22 augustus strijden om het goud in de finale!

Update 22/8: Een geweldige prestatie in Peking, want de hockeymeiden zijn olympisch kampioen geworden! In de finale versloegen Marilyn en haar teamgenoten China met 2-0. Met recht een gouden ambassadeur dus, onze Marilyn.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs