Misstanden in hondenfokkerij aangepakt (31-1-2011)

misstanden-hondenfokkerij-aangepakt Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) gaat het Honden- en kattenbesluit moderniseren en het chippen/registreren van honden verplicht stellen. Ook roept hij hondenfokkers en hondenbazen op tot meer verantwoordelijkheid.

Bleker schreef dit onlangs in een brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil op deze manier misstanden in de hondenhandel en de hondenfokkerij aanpakken.

Chippen en registreren

Beroepsmatige hondenfokkers en -handelaren die zich niet hebben aangemeld bij een daartoe door de overheid aangewezen instantie, zijn illegaal. Daar werd echter tot nu toe weinig tegen gedaan. Daarom zal na de zomer het chippen en registreren van honden verplicht worden gesteld. Hierdoor wordt de fokkerij en handel inzichtelijker gemaakt en kan handhaving en opsporing effectiever plaatsvinden. De identificatie en registratie worden geleidelijk ingevoerd. Na de zomer wordt gestart met de registratie van pups. Over tien jaar moeten dan vrijwel alle honden in Nederland gechipt en geregistreerd zijn.

De verplichting tot chippen en registratie ligt bij de fokkers. Opsporingsinstanties maken gebruik van de gegevens. Een hond die niet gechipt is, is illegaal en de eigenaar is dan in overtreding. Staatssecretaris Bleker verwacht dat consumenten daardoor geen honden meer zullen kopen bij illegale handelaren: „Het moet net als bij de aanschaf van een auto normaal worden dat je bij de aankoop van een hond officiële papieren krijgt. Zijn er geen papieren, dan moet je als potentiële koper nattigheid voelen.” Dankzij de chip kunnen ook particulieren die hun hond achterlaten, sneller en beter worden opgespoord.

 

Bron: Petnews

vriend worden
Het verhaal van Tibbs