Bericht uit Slatina (23-6-2009)

Verzorging van de hondenKortgeleden kregen we bericht uit Slatina in Roemenië, een asiel waar Dutchypuppy regelmatig voer heenstuurt.

Terrein van het asielVrijwilliger Bianca vertelt over de situatie in Slatina:

"Het asiel in Slatina, een oude stad gelegen in het zuiden van Roemenië, wordt geleid door de 60-jarige Theodora Ristea en haar dochter Gratiela. Zo'n drie jaar geleden was dit asiel nog een dodingsstation. Theodora en Gratiela hebben het in handen weten te krijgen en dragen inmiddels zorg voor ruim 500  honden. Het asiel heeft twee medewerkers, één wordt er betaald door de Stichting Dogs Adoptions Nederland.

Dankzij het voer dat wordt gedoneerd door Dutchypuppy en wordt vervoerd door de firma Helbro uit Sliedrecht, krijgen de honden nu beter te eten. Voorheen aten ze varkenshuiden, meel met olie en eten wat overbleef van een fabriek. Nog steeds moeten de honden het daar af en toe mee doen als er geen voer is vanuit Nederland.

VarkenshuidenDe honden leven in de zomer en winter buiten met alleen een houten hondenhok als beschutting. In de zomer loopt de temperatuur makkelijk op tot 40 graden en hebben de honden weinig schaduw. In de toekomst willen we meerdere tenten neerzetten. Er zijn wel wat kennels bijgebouwd, maar nog steeds leeft het merendeel van de honden bij elkaar in één groep (ruim 200). We zouden graag zien dat er meerdere kennels komen om de grote groepen te kunnen splitsen.

Het asiel mag hier blijven tot mei 2011. Wat er daarna gebeurt is onzeker. Als we hier weg moeten, zal er een ander stuk land gekocht moeten worden want van de gemeente zullen we dat niet krijgen. De gemeente zal de honden tegen die tijd gewoon door de hondenvangers naar het gemeenteasiel/dodingsstation brengen.

Hond gescastreerdHelaas is er geen goede dierenarts te vinden in Slatina en moet er een dierenarts uit Craiova komen om te castreren/steriliseren. En ook voor gewonde (wat helaas vaak gebeurd door vechtpartijen in zo'n grote groep) en zieke honden moet hij naar Slatina komen. Is er spoedgeval dan is er dus geen dierenarts. De dierenarts heeft ook al eens in het bijzijn van Bridget een hond gecastreerd in Cernavoda. De sterilisaties worden uitgevoerd in een klein kamertje.

In Slatina is er geen castratie/sterilisatieprogramma. Terwijl dat juist zo belangrijk is. Tot nu toe wil men hier, na verschillende pogingen, nog niet aan meewerken. Rondom het asiel proberen we zoveel mogelijk te castreren/steriliseren.

De vele straathonden die in Slatina lopen, worden dagelijks gevangen door hondenvangers. Deze honden worden dan naar het dodingsstation gebracht. Hier worden ze zeer slecht verzorgd, oftewel helemaal niet verzorgd. De honden in het dodingsstation zijn mager, sommige zijn kaal van de schurft en andere hebben grote wonden of gebroken poten. Ongecastreerde reuen worden bij loopse teefjes in een kennel gezet. De honden die hier zitten, komen hier niet levend uit. Ze sterven van de honger, door gevechten of op andere manieren als het asiel te vol zit.

De Stichting Dogs Adoptions Nederland en Dutchypuppy helpen zoveel als mogelijk in Roemenië om het leven van de dieren wat dragelijker te maken. Uiteraard staat voorop dat de problemen in Roemenië ter plaatse moeten worden opgelost."

Hondje gered uit dodingsstation
Deze hond (Jove) werd meegenomen uit het dodingsstation. Helaas is na een aantal dagen zijn oor eraf gevallen.

Honden worden verzorgd
Het pipetten van de honden.

Hond gedood na gevecht

Deze hond is aangevallen in de kennels. Hij kwam te laat aan bij de dierenarts in Craiova en is overleden.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs