Nood hoog in aardbevingsgebied (12-9-2009)

Pup Laquila2In april werd de Italiaanse stad L’Aquila getroffen door een zware aardbeving. Er kwamen bijna 300 mensen om het leven; zo’n 50.000 mensen raakten dakloos. Uiteraard ging veel aandacht uit naar de inwoners van L’Aquila, maar gelukkig zijn er ook mensen die zich bekommeren om de dieren in het gebied.

Pup LaquilaZoals Mirjam, die al 20 jaar in Italië woont. Ze houdt zich voornamelijk bezig met adopties van de honden van het asiel in L'Aquila, ‘Lega Nazionale per la Difesa del Cane – Cucce Felici’.

"De honden worden veelal geplaatst in het noorden van Italië, waar de situatie iets beter is. Ze worden geënt, gechipt en gesteriliseerd.

In het noorden van Italië bekommeren de mensen zich meer om hun huisdieren dan in de rest van het land, maar de vraag naar pups is groot en de volwassen honden hebben dus veel minder kans om een goede familie te vinden.

De situatie in het gebied rondom Rome en in het Zuiden van Italië, inclusief de eilanden, is zeer slecht. Het is te vergelijken met Spanje, Portugal en Griekenland.

Ons asiel is het enige asiel in deze bergachtige omgeving waar dagelijks 400 honden worden verzorgd. Er zijn zeer strenge winters en hete zomers. We werken wel samen met de gemeente, maar dit is niet altijd even makkelijk. De bijdrage die wij voor elk dier ontvangen is erg laag en dus niet voldoende om dagelijks een hond van te laten leven.

Dieren zijn in deze omgeving (en verder in het zuiden van Italië) niet belangrijk. Honden worden meestal als waakhond gebruikt en liggen aan een ketting in de tuin.

In de nacht van 5 op 6 april werden wij zwaar getroffen door de aardbeving. De stad is compleet vernietigd. Tot nu toe heeft niemand naar zijn huis kunnen terugkeren. De mensen verblijven tijdelijk in tenten of in een door hen zelfgemaakt zomerhuisje. Er is een aantal huizen gebouwd en die zullen eind deze maand klaar zijn, maar zijn voor slechts een klein gedeelte van de inwoners van l'Aquila. Het gaat tenslotte om 50.000 mensen die dakloos zijn.

Circa 50 procent van de bewoners zal moeten wachten op een nieuw huis buiten de stad L'Aquila. De rest moet wachten totdat de gasleidingen gerepareerd zijn en de huizen opgebouwd en gerestaureerd. 

Ons asiel ligt iets buiten de stad en is niet verwoest. Dit komt doordat het geen beton en metselwerk heeft, maar uit andere materialen bestaat, zoals hout en ijzer. Al onze honden in het asiel zijn gelukkig ongedeerd gebleven. Afgezien van heel veel honden en katten die hun baasje en familie verloren hebben. Veel honden bleven dagen, weken op het puin van hun huis zitten in de hoop dat iemand van de familie terug zou keren.


De mensen van het tentenkamp komen wekelijks bij ons in het magazijn waar zij voedsel, anti-vlooienmiddelen, medicijnen etc. kunnen verkrijgen voor hun huisdieren. Veel mensen zijn hun baan kwijt en hebben geen middelen om hun huisdieren te verzorgen. Verder bekommeren wij ons over de zwerfdieren.

In en rond het gebied van L'Aquila zijn ca 5000 zwerfhonden aanwezig. De dieren worden dagelijks door vrijwilligers gevoerd met voer dat naar ons word toegestuurd. Pups worden naar het asiel gebracht, geënt en op het moment dat zij er klaar voor zijn naar het noorden van Italië vervoerd, waar ik ze probeer te plaatsen in goede families.


We hebben hulp nodig. Veel instanties hebben ons reeds geholpen, maar we hebben zeker ook op lange termijn hulp nodig. De winter komt eraan. In L'Aquila sneeuwt het veel gedurende de winter en is het vreselijk koud. Wat wij nodig hebben is voedsel, zowel droogvoer (brokken; junior, adult en senior) als blikvoer, anti-vlooienmiddelen, vaccins, ontwormingsmiddelen en veel warme dekens etc. etc."

Wil je meer informatie over het werk van Mirjam en de andere vrijwilligers of hulp bieden, kijk dan op de website van Lega Nazionale per la Difesa del Cane – Cucce Felici

 

vriend worden
Het verhaal van Tibbs