Ontmoeting met een bijzonder hondje (18-9-2008)

DoppieTijdens een vakantie in Thailand kwam Linda een bijzonder hondje tegen. Doppie leidde haar naar een opvangcentrum dat er alles aan doet om de honden en katten in het Aziatische land een beter leven te geven. Lees haar verhaal.

Doppie2"Thailand is een geweldig land. Een ideale vakantiebestemming. Het weer is mooi, de mensen zijn aardig en het eten is goed.

Zelf ben ik daar 10 weken geweest om heel Thailand door te reizen met een vriendin. We hebben ontzettend veel gezien en gedaan.

We hebben met dolfijnen gezwommen, olifanten in de rivier gewassen en ja zelfs geknuffeld met tijgers.  

Wat mij heel erg dwars zat waren de vele straathonden en -katten. Uitgemergeld, vol met schurft of behoorlijk gewond.

Overal waar je kwam zaten straathondjes. Als je lekker op het strand lag kwamen ze bij je zitten om te kijken of  wat voedsel had. De meeste honden hebben wel een halsband, maar die doen toeristen bij ze om. 

Na een lange dag en nacht reizen waren we aangekomen op Koh Samui, een geweldig mooi eiland in het zuiden van Thailand.

Het was ongeveer 5 uur ‘s ochtends en we waren op zoek naar een hotel/resort waar we wat konden uitrusten. Veel was gesloten. Toen we net op een stoepje zaten om op de kaart te kijken, viel onze oog op een hond. Hij was vrij mager, maar zag er verder goed uit. We riepen hem en hij kwam heel voorzichtig op ons af. Toen we hem aaiden begon hij keihard te janken en te blaffen. Blijkbaar was hij erg blij met de aandacht die hij kreeg! 

Thailand DoppieToen we wisten waar we heen moesten, zijn we opgestaan en verder gaan lopen naar een resort. Het hondje volgde ons, wat wij wel leuk vonden.

Eenmaal aangekomen in het resort zijn we ons bed ingedoken. Toen we ’s avonds wat wilden eten, zat het hondje braaf voor onze deur te wachten. We speelden nog wat met de hond en gingen vervolgens slapen. 

De volgende ochtend hoorde ik een raar geluid. Ik ging kijken en het was de hond! Hij zat aan de deur te krabbelen en zachtjes te janken. Later vertelde de eigenaar van het resort dat hij heel de nacht voor onze deur had gelegen. Geweldig.

We besloten hem een naam te geven: Doppy. Doppy volgde ons overal. Hij ging mee naar de kroeg en als wij een restaurant ingingen, bleef hij netjes voor de deur liggen omdat hij wist dat hij niet mee naar binnen mocht. Alleen ’s ochtends rond een uur of 4/5 ging hij weg om eten te zoeken, want we wisten dat we honden geen eten mochten geven. Maar de rest van de tijd zat hij bij ons.

Na een week besloten we de hond te adopteren en mee te nemen naar Nederland om hem een goed huisje te geven.

We hadden gehoord van een rescue center in Chaweng, misschien zouden die ons kunnen helpen om hem naar Nederland te krijgen. Ik heb gebeld en kreeg Brigitte Gomm aan de telefoon. Nadat ik duidelijk had gemaakt wat ik precies wilde, vertelde ze me dat het geen probleem zou zijn en dat er direct iemand zou komen om de hond op te halen. Wij zouden de volgende dag langs komen voor een aantal papieren. 
 
Thailand BrigitteToen we de volgende dag aankwamen in het huis van Brigitte stonden we versteld van wat we daar aantroffen. Brigitte had haar eigen huis omgetoverd tot een toevluchtsoord voor ernstig zieke honden, die 24 uur per dag zorg nodig hadden. Overal zaten honden en katten: in de slaapkamer, tuin, huiskamer…

Het rescue center heeft ook nog een grote opvang in Ban Taling Ngam. In totaal vangen de medewerkers rond de 300 honden en 150 katten op. Allemaal zonder baasje.

Financieel zijn ze afhankelijk van donaties van toeristen, aangezien ze niet veel hulp kunnen verwachten van de Thaise regering. 

Ze zorgen er ook voor dat alle dieren op Koh Samui gratis naar de dierenarts kunnen, of ze nu wel of geen baasje hebben.

Maar het rescue center doet nog veel meer:
 

1. De honden en katten inenten tegen rabiës
2. De honden en katten castreren of steriliseren
3. De honden en katten behandelen tegen schurft
4. De honden en katten ontwormen
5. De honden en katten verzorgen als ze gewond zijn of ziek, en zorgen dat ze een plek hebben om te rusten
6. De mensen op Koh Samui onderwijzen hoe ze hun dieren moeten verzorgen


Thailand asielNeem een kijkje op hun site www.samuidog.org of als je zelf naar Thailand gaat, ga dan eens langs en neem wat spullen voor ze mee. De vrijwilligers daar zijn al heel erg dankbaar als je wat oude handdoeken doneert.
 

Op een naburig eiland heeft een opvangcentrum de deuren moeten sluiten, omdat het financieel niet meer te doen was. Laat dat hier niet gebeuren! 

Het rescue center zoekt ook vliegmaatjes om dieren te begeleiden. De nieuwe eigenaren komen ze dan ophalen op het vliegveld. Vooral luchtvaartmaatschappij LTU heeft erg goedkope vluchten naar Thailand. Om een hond mee te laten vliegen is erg duur, maar met LTU scheelt het de helft.  

Ik zal ze in ieder geval altijd blijven steunen, omdat ze  zoontzettend veel voor mij en mijn nieuwe hond gedaan hebben. Ze hebben alle papierwerk voor mij in orde gemaakt, zodat mijn hond zonder problemen naar Duitsland gevlogen wordt. Toen hij heel erg ziek was, hebben ze hun uiterste best gedaan om Doppy te helpen. Hij is gelukkig weer beter en gaat in oktober naar Düsseldorf, waar ik hem kan ophalen!"

Wil je meer weten?

Kijk op www.samuidog.org .  

Er staan ook filmpjes op Internet:

http://de.youtube.com/dogsamui

vriend worden
Het verhaal van Tibbs