Opvang op Bali luidt de noodklok (29-3-2010)

ChillyDe situatie op Bali is zeer zorgwekkend. De overheid voert aan de lopende band razzia's uit om zwerfhonden af te maken. Ook afgelopen weekend gebeurde dat weer. Bali (dog) Adoption Rehabilitation Centre (B.A.R.C.) probeert zoveel mogelijk dieren te redden.

BARC, rechts Linda BullerLinda Buller is de oprichtster van B.A.R.C.

"Laat ik beginnen te vertellen dat ik geen enkel idee had waar ik aan begon of waar mijn acties toe zouden leiden.

Al vijf jaar haal ik puppies, de slechtste gevallen, van de straat en neem ik ze mee naar mijn kleine onderkomen. Ik had gehoopt deze afschuwelijke situatie niet te hoeven zien en ik wilde mijn ogen ervoor sluiten, net zoals duizenden andere mensen dat doen. Ik ben een schilderes, maar hoe kan iemand rustig schilderen met zoveel afschuwelijke dingen om zich heen.

Ik vraag me af waarom niemand er iets aan doet, iemand anders dan ik.

Er was een stichting waar ik de afgelopen jaren af en toe voor werkte, maar die hadden geen plaats voor de honden. Zij steriliseerden zwerfhonden en lieten ze op straat weer los. De slechtste gevallen lieten ze inslapen. Ze deden heel goed werk, maar ze hadden niet de mogelijkheid om de honden te rehabiliteren. Er waren zoveel honden en er was zoveel misbruik.

Vervallen galerie
Op een besloot ik dat ik een ander onderkomen nodig had om de honden mee naar toe te nemen. Een plaats waar ze veilig waren en indien nodig op een diervriendelijke manier uit hun lijden werden verlost.

Ik had geen rooie cent, geen mensen die me konden helpen, geen middelen en geen idee waar deze middelen vandaan moesten komen en of ze er wel zouden komen.

Ik heb een verlaten en vervallen galerie gevonden en ik kon me de plaats voorstellen vol met gelukkige gerehabiliteerde dieren die aan het spelen waren. Op een dag belde er een vriendin die een restaurant aan het strand had. Ze vroeg of ik schilderijen voor haar had.

Al voordat de schilderijen waren opgehangen n haar restaurant  was er al een verkocht voor 1000 dollar en iemand anders kocht een paar schilderijen voor 8000 dollar. Eindelijk had ik geld om actie te nemen. 

De opvang is nu bijna vier jaar geopend en het is absoluut een wonder. We hebben geen regelmatige financiering, maar zijn afhankelijk van de gulle giften van vele individuen die waardering hebben voor het werk dat we doen.

We hebben al heel wat geweldige dingen meegemaakt en een aantal verhalen kunnen gelezen worden op onze website. Maar ook zijn we verdrietig als er weer een hulpeloos dier sterft of helemaal toegetakeld binnenkomt.

Chilly_grootDan denken we aan het verhaal van Blue, een eigenlijk niet te adopteren hond, die liefdevol is opgenomen en nu in een groot huis aan het strand woont.

Aan Kanga, die een auto-ongeluk heeft overleefd en aan het voeteneind van mijn bed ligt, herstellende van de verschrikkelijke verwondingen en later kanker. Ik vind dat zij een eigen kussen verdient. Zij bewaakt mijn slaapkamer en laat me elke dag weten hoe dankbaar ze is. Ze is werkelijk prachtig!

Aan Charlie die een puinhoop was toen hij binnenkwam en een hondenziekte overwon. Hij is ook geadopteerd door een liefdevol gezin.

Aan Flipper, lieve kleine Flipper, die vreselijk misvormd was door ondervoeding. Hij is zijn ondervoeding te boven gekomen en is nu een vrolijke hond. Ook hij is geadopteerd. 

Wetgeving
De Balinese overheid denkt dat het op een vreselijke manier afslachten van onze honden de manier is om hondsdolheid uit te roeien, maar wij weten allemaal dat dit niet de manier is om er vanaf te komen. Het is een akelige en deprimerende situatie.

Ik hoop dat de Balinese overheid zo verstandig wordt om de inhumane slachting van onze zwerfhonden te staken. De meeste hebben geen hondsdolheid en vele honden zijn van iemand en zijn gezond. Het zou goed zijn om de Indonesiërs aan te moedigen om aan humane oplossingen te werken.

In Bali worden honden geslagen, er wordt kokend water over hen heen gegooid als ze per ongeluk op de verkeerde plaats zijn, er wordt op ze gejaagd en ze worden gegeten, ze worden gedumpt in plastic zakken, ze worden met 2-3 weken van hun moeder weggehaald, de meeste krijgen geen eten, geen plaats om te slapen of medische hulp en heel veel honden worden gedumpt na vele jaren van trouwe dienst en het beschermen/bewaken van het huis.

Er moet een wetgeving komen die de dieren beschermt. De Indonesiërs moeten stoppen met de onmenselijke manier van afslachting die ze momenteel gebruiken. Het stelen en eten van honden moet illegaal worden.

In een paar maanden tijd is op Bali de populatie zwerfhonden dramatisch gereduceerd: 47.000 honden zijn op een verschrikkelijke manier afgeslacht.

Renoveren
BARC heeft de zorg voor gemiddeld 90 honden. Ze zijn genezen, gesteriliseerd, gevaccineerd en geadopteerd door liefdevolle families. BARC rekent 50.000 rupia aan adoptiekosten, wat ongeveer  4,10 euro is. Wij denken dat als mensen dit kleine bedrag niet willen of kunnen betalen, ze niet in staat zijn om voor een hond te zorgen.
 

Momenteel zijn we aan het renoveren en hebben heel veel geweldige plannen. We hebben twee lokale dierenartsen, maar we zouden graag hulp krijgen van een paar buitenlandse dierenartsen die vrijwillig kunnen komen helpen.

We hebben medische artikelen nodig en een manier om ze hier te krijgen. Elk idee is welkom. Ook hebben we dekens, kommen, antiteken –en vlooienmiddelen nodig. Homeopathische middelen zijn ook welkom.

JackoHet belangrijkste wat we nodig hebben, is een anesthesie-aparaat. Ik weet dat het een zeer kostbaar apparaat is, maar het is essentieel omdat het veiliger is voor de dieren. Zeker als ze een langdurige operatie moeten ondergaan, die het lichaam zwaar belast.

We hebben ook een stuk land nodig voor de honden die niet geadopteerd kunnen worden. Zoals Jacko, die verlamd is aan zijn achterpoten. Hij heeft zo’n lief karakter en vliegt rond in zijn rolstoel vol energie en nieuwsgierigheid...

Wij laten honden zoals Jacko niet inslapen. Als het aan ons ligt heeft hij een lang gelukkig leven in het vooruitzicht."

Linda Buller

Wil je meer informatie over B.A.R.C. of wil je de organisatie steunen, ga dan naar hun website

vriend worden
Het verhaal van Tibbs