Oververhitting serieus gevaar (11-8-2009)

dog drinkingHoewel het al augustus is lijkt de zomer in Nederland nu aardig haar best te doen. De temperaturen lijken de komende tijd rond de 20 graden te blijven. Voor ons mensen heerlijk, maar met onze honden is het zelfs bij deze temperaturen al opletten geblazen.

dog drinking bigHonden kunnen minder goed hun warmte kwijt dan wij. Daardoor ontstaat bij hogere temperaturen risico op oververhitting. Honden met een minder goede ademhaling, bijvoorbeeld door een korte snuit hebben er sneller last van dan honden met een sportievere bouw. Echter alle honden kunnen onder zomerse temperaturen te lijden hebben. Maak op een warme zomerdag alleen lange/inspannende wandelingen op de vroege ochtend als het nog koel is. Zorg dat de hond de hele dag beschikking heeft over schoon (en niet te koud) drinkwater en voorkom dat hij ineens grote hoeveelheden drinkt.

Er moet constant een schaduwrijke plek voor de hond beschikbaar zijn. Fietsen, rennen en spelen zijn uit den boze op het warmst van de dag. Denk er ook aan dat wegdek lang warm kan blijven en dat de hond daarop met zijn blote voeten zou moeten lopen. Liever op het gras dus! In het bos is het vaak koeler en daardoor beter wandelen. Laat de hond in de zomer nooit in de auto achter, ook niet voor heel even. De temperatuur in een auto kan snel oplopen tot dodelijke temperaturen!

De Hondenberscherming heeft een heel handig documentje over wat je voor je hond kunt doen. Maar ook wat je het beste kunt ondernemen als je een oververhitte hond in een verlate auto ziet.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs