Ozzy 'dikste kat van Nederland' (24-1-2011)

Ozzy dikste kat

De kater Ozzy mag zich de dikste kat van Nederland noemen. Met een gewicht van 10,3 kilo versloeg hij in Zeist de twee andere finalisten van de verkiezing, Zoë en Boris. Dat meldde een woordvoerster van de organisatie.

De wedstrijd, die voor het eerst werd gehouden, was georganiseerd omdat miljoenen katten in Nederland te dik zouden zijn. Volgens de Universiteit van Utrecht lijdt 40 procent van de Nederlandse huisdieren aan overgewicht. Ze bewegen te weinig en eten te veel tussendoortjes.

Ozzy dikste kat Nederland3

Archieffoto United Photos/Bart van Vliet

Ozzy is ongeveer 4 kilo te zwaar. En hij was al bijna 2 kilo kwijtgeraakt. Hij krijgt als prijs een jaar lang gezond kattenvoer. Alle drie de finalisten ontvangen bovendien een dieetadvies van een dierenarts.

De verkiezing was georganiseerd door een keten van dierenwinkels. Veertig baasjes hadden hun poes of kater aangemeld.

Het obesitas-probleem wordt zelfs zo serieus genomen, dat de universiteit van Utrecht in januari dit jaar een speciale behandelkliniek heeft geopend voor te dikke huisdieren, met de toepasselijke naam: Obesitaspoli van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren (UKG). In de poli worden dieren gewogen en er wordt een conditiescore gemaakt. Afgelopen dierendag mochten dieren zelfs gratis langskomen voor dieetadvies.

Bron: Telegraaf en NRC Next

vriend worden
Het verhaal van Tibbs