Petitie voor dierenrechten op Bali (29-9-2008)

Bali straatpuppyOp Bali hebben dieren geen enkele rechten. Ze worden mishandeld, vergiftigd of afgeslacht. De daders gaan gewoon vrijuit. Wil je helpen om daar verandering in te brengen, teken dan de petitie!

De Bali Animal Welfare Association (BAWA) is een online petitie voor dierenrechten in Indonesië gestart. Naast het dagelijks leed van veel straathonden en andere dieren, bleek uit een aantal recentelijke gebeurtenissen hoe dringend de behoefte is aan een wet die dieren tenminste het recht op leven geeft en enige bescherming biedt tegen afschuwelijke wreedheden.

Bali MentariMentari is een zachtaardig hondje van ongeveer 1 jaar oud, een Bali-hondje maar geen straathond want als pup is ze geadopteerd. Haar eigenaar is een Engelse vrouw die in Bali woont maar momenteel in Engeland is voor medische behandeling.

Twee dagen geleden werd Mentari om onbekende redenen ernstig mishandeld met een mes, door een man die in het verleden al vaker andere honden soortgelijk mishandelde. Ze heeft een aantal zeer grote snijwonden die inmiddels al twee keer gehecht zijn, maar verkeert gelukkig niet in levensgevaar. Dierenmishandeling is in Indonesië geen overtreding en er staat dus geen enkele straf op.

Enkele maanden geleden zag een vrijwilligster van BAWA hoe een tiental gevangen honden door een man op gruwelijke wijze werden afgeslacht met een knuppel en mes. Andere BAWA-medewerkers waren snel ter plaatse met de politie, maar slechts 1 hond overleefde het drama. Toen de man werd gevraagd naar zijn motieven, liet hij weten dit al jaren te doen om het vlees te verkopen, en hij zag ook geen enkele reden om te stoppen. Vooralsnog is er geen enkele wet die hem kan stoppen.

Bali GizmoGizmo is een kater van ongeveer anderhalf jaar oud en één van de vele huisdieren van twee Nederlandse, in Bali wonende, BAWA vrijwilligers. Hij werd vorig jaar als kitten gevonden, levend ingemetseld in een muur voor goed geluk en voorspoed... voor de eigenaar, niet voor Gizmo. Dit soort religieuze praktijken zijn geen onderdeel van het Balinese hindoe-geloof, maar komen helaas nog wel voor.

Luna is een Kintamani hondje van ongeveer anderhalf jaar oud met slechts een oog en ze maakt deel uit van hetzelfde gezin als Gizmo. In tegenstelling tot de ‘doorsnee’ kortharige Bali-hond, hebben Kintamani’s een langharige vacht en zijn wat zeldzamer, dus populairder. Ze worden gefokt voor handel.

Bali LunaToen Luna op staat werd gevonden, was ze ongeveer twee maanden oud. Haar linkeroog was stuk en hing uit de kas die al zwaar geïnfecteerd was. Hoe dat gebeurd is blijft onbekend, maar zeker is wel dat ze als handel alleen nog maar een onverkoopbare kostenpost was en dus op straat is gedumpt.

Dit zijn helaas geen zeldzame incidenten, want op Bali worden dagelijks honden vergiftigd of op andere gruwelijke wijze om het leven gebracht, niet alleen straathonden maar ook huisdieren. In veel gevallen vanwege het vlees dat in bepaalde zaken (RW warungs) wordt verkocht als saté.

Dit dierenleed heeft ook mensenleed tot gevolg, want reeds menige Balinese en westerse hondeneigenaar heeft lijdzaam moeten toezien hoe hun huisdier op nare wijze is gestorven als gevolg van vergiftiging.

Daarnaast verkopen de zogenoemde RW warungs saté van huisdieren en straathonden die veelal zijn vergiftigd met potassium cyanide, wat bij mensen tot serieuze gezondheidsklachten kan leiden.

De petitie is direct bereikbaar via onderstaande links. Met slechts een paar minuten van uw tijd kunt u de Bali-honden onmetelijk veel leed besparen.

Teken hier de petitie

vriend worden
Het verhaal van Tibbs