Sesimbra in juli en augustus (31-8-2009)

KobiDe zomervakantie is voor Portugese families dé periode om op reis te gaan of naar het strand of om de grootouders te bezoeken. Kortom: de beste tijd om te genieten van het leven. Helaas geldt dat niet voor hun huisdieren...

Vrijwilliger Agustin vertelt ons hoe Stichting Bianca in Portugal de moeilijke maanden juli en augustus is doorgekomen.

"Het is algemeen bekend dat in de zomerperiode meer huisdieren op straat belanden. Meestal met het excuus dat mensen niet weten wat ze met hun hond of kant aan moeten: in hotels en appartementen worden geen dieren toegelaten.

In de omgeving van Sesimbra merkt Stichting Bianca door het jaar heen echter geen verschil in het aantal dieren dat in de steek wordt gelaten. Maar in de zomerperiode worden er wel veel minder dieren geadopteerd. En dat merken we zeker: we hebben nooit eerder zoveel dieren in het asiel gehad!

Kobi grootKobi was een zielig hondje dat langs de weg naar Seixal liep, hopend om door een vriendelijk persoon gered te worden. Nadat we hem van straat hadden gehaald, hebben we hem gevoerd, in bad gedaan en veel liefde gegeven. Nu is hij uitgegroeid tot een schitterende, jonge speelse hond! Eén jaar oud, met een zwart-witte vacht. Kobi loopt over van energie en liefde.

Ook vonden we Joanna, een moederpoedel met vijf piepkleine harige bolletjes. Gelukkig zijn ze snel geadopteerd. Het is altijd makkelijker om een thuis te vinden voor kleinere rassen.
Het zou goed zijn als mensen zich realiseerden dat (middel)grote honden ook prima in een appartement kunnen wonen. Als ze maar regelmatig uitgelaten worden. De grootte is dan geen bezwaar.

Vandaag arriveerde er een mishandelde hond bij het asiel. De magere achterpoten en zweren op de onderrug vertellen het verhaal van een hond die zat vastgebonden aan een veel te korte ketting. Gedwongen stil te zitten op een vochtige, oncomfortabele vloer, bij welke weersomstandigheid dan ook. God mag meten hoe lang, het kunnen weken maar ook maanden geweest zijn.
Hij heeft kale plekken op zijn rug, waarschijnlijk door een vlooienallergie. Mogelijk was dat de reden om hem als oud vuil op straat te zetten. Alsof de hond er iets aan kon doen dat hij in aanraking kwam met ongedierte

Maar er is gelukkig ook goed nieuws. Samen met de gemeente van Sesimbra heeft Bianca een zeer succesvol project in het onderwijs gerealiseerd. Resultaat was dat er in juli rond de 300 kinderen een bezoek aan het asiel brachten!

De kinderen mochten hun nieuwe viervoetige vriendjes uitlaten, borstelen, voeren en met ze spelen, een onvergetelijke ervaring. Ook de honden hebben ervan genoten!
Doel van het project is om de toekomstige volwassenen van Portugal bewust te maken van het belang van een verantwoordelijke en liefdevolle behandeling van dieren en het milieu.
We hopen dat we dit succesvolle project gaan herhalen en kunnen toevoegen aan alles wat Bianca al doet voor de maatschappij.

Een bejaardenhuis uit Sesimbra nodigde laatst weer een aantal vrijwilligers en een paar van onze liefste honden uit. Onze honden hebben de bejaarden een middag gezelschap gehouden en zijn lief voor hen geweest, met een heleboel kusjes! Deze mensen hebben het hard nodig. We hopen dat dit project ook groeit in de nabije toekomst.

Op 18 juli hadden we de tweede editie van Biancas Party, vlakbij Lagoa de Albufeira. Meer dan 800 vrijwilligers hielpen tijdens dit evenement dat bestond uit muziekshows met bekende artiesten, dansgroepen en rockbands. En er was meer: demonstraties hoe red je een hond, paardrijden, schminken en bodypainten voor kinderen, spelletjes, loterijen en lekker eten en drinken. De sfeer was gemoedelijk en erg gezellig.

De opbrengst kwam uiteraard geheel ten goede aan Bianca. Het meeste is alweer uitgegeven aan openstaande betalingen aan dierenartsen waar we mee samenwerken.
Bianca zorgt voor haar eigen voorzieningen. Om de organisatie levensvatbaar te houden hebben we veel meer leden nodig die dieren willen opvangen en die regelmatig doneren. Het lidmaatschapsgeld is erg weinig, maar als we er duizenden krijgen, zouden we zoveel meer kunnen doen voor onze dieren.

Helaas kan ook een feestje een donkere kant hebben. Tijdens het feestje kwam er iemand naar ons toe en vroeg om hulp. Ze had een hond langs een zandweg vlakbij zien liggen. Ze zei dat hij bloedde en het leek alsof hij niet kon bewegen. Hij was waarschijnlijk aangereden door een auto. Een van de vrijwilligers van Bianca ging met zijn auto op weg om de hond te redden, samen met de dame die hem had gevonden.

Ze troffen de hond in slechte staat aan, erg mager, het bloed spoot uit zijn neus en hij kon niet bewegen omdat hij sterk uitgedroogd was. Zomerhitte in Portugal kan meedogenloos zijn.

De vrijwilliger legde de hond in zijn auto. Toen hij deze startte om naar de dichtstbijzijnde dierenarts te rijden, moest de dame ineens dringend terug naar haar familie. Ze opende het portier en verdween.
Dit is wat teveel mensen beschouwen als het zorgen voor dieren. Ze hebben medelijden met het dier in nood, maar ze willen ook niet dat hun auto vies wordt door bloed. Dus ze dumpen het probleem bij een organisatie als Bianca. Alsof het voor een vrijwilliger minder kost om zijn auto schoon te maken

Nog iets: niemand had haar laten betalen voor de dierenartskosten. Maar de gedachte dat ze zich nog langer zorgen moest maken om de hond was aanleiding genoeg om plotseling de auto te verlaten en twee of drie kilometer terug te gaan lopen!

Dit is slechts een voorbeeld van mensen, al dan niet met goede bedoelingen, die van mening zijn dat het de plicht is van de organisaties om dit soort situaties op te lossen. Ze zouden meer moeten beseffen dat Bianca en andere organisaties draaien op vrijwilligers en over heel weinig middelen beschikken. En dat het probleem van verlaten dieren niet alleen van hen is, maar van de hele maatschappij. Iedereen zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen."

Meer over het project in Sesimbra is te vinden op deze pagina.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs