Slecht nieuws uit Roemenie (11-10-2008)

calarasi smallUit Roemenie krijgen we op meerdere fronten slecht nieuws. Het asiel in Cernavoda zit overvol en in Costanza bond een man zijn ongehoorzame hond achter zijn auto en sleepte hem de dood in.

Cernavoda
calarasiNa zes jaar werk in deze stad, waarin 7000 sterilisaties en honderden adopties in heel Europa werden uitgevoerd, beleeft het asiel in Cernavode een dieptepunt. Onze Italiaanse Sara en haar mensen merken dat de laatste vier maanden opvallend veel dieren worden gedumpt. Ze worden gevonden langs de weg,
geboren in tuinen van mensen die hun dieren niet willen laten steriliseren en verlaten door hun onverschillige eigenaars. Het asiel, dat ongeveer 300 dieren kan opvangen, puilt uit zijn voegen met 500 honden en katten. Dat de lokale overheid ook geen medewerking verleent, maakt de situatie alleen maar moeilijker.
In Calarasi gaat het helaas niet veel beter. Bureaucratie vertraagt de start van een sterilisatieprogramma dat keihard nodig is en er worden steeds meer hulpeloze pups langs de weg gevonden.
 
Toch een klein positief punt: sinds twee jaar rijdt in Roemenie onze mobiele kliniek rond. Daarmee hebben de mensen van Sara inmiddels 3500 honden kunnen steriliseren. Een druppel op een gloeiende plaat, maar wel een druppel die door jullie donateurs mogelijk werd gemaakt!
 
 
Costanza
Dat er in Roemenie nog veel moet veranderen aan de mentaliteit van mensen, blijkt wel uit het volgende verhaal. Een eigenaar die boos was op zijn hond had een gruwelijke straf in gedachten. Hij bond de hond achter aan de auto vast en trapte op het gas. De hond werd letterlijk een pijnlijke dood ingesleept,
terwijl dorpsgenoten rustig toekeken. Helaas zijn dit soort praktijken in Roemenie 'normaal'. De honden worden vaker op zulke manieren gestraft als ze zich niet gedragen hebben als goede waakhonden of de kippen van de eigenaar hebben aangevallen.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs