Slimste en domste hondenrassen bekend (12-8-2009)

chow chowHondeneigenaars zijn er al langer van overtuigd: hun harige viervoeter is niet (altijd) zo dom als hij er uit ziet. Maar hun trouwe viervoeter kan slimmer zijn dan zij hebben gedacht: sommige hondenrassen slagen erin een basisvorm van rekenen en taalbegrip onder de poot te krijgen.

chow chow bigDe Bulldog is één van de domste honden. Dat maakt een slimme hond even slim of zelfs slimmer dan je tweejarige. Maar niet elke hond is even slim. Border collies zijn de allerslimste, Afghaanse honden de domste. "De gemiddelde hond heeft een taalkundige ontwikkeling van een menselijke tweejarige. Dat wil zeggen dat ze zo'n 165 woorden, gebaren en signalen kunnen begrijpen", legt de Canadese hondenexpert Stanley Coren uit. "De top-20 procent van de honden kunnen tot 250 woorden en gebaren leren en begrijpen. Dat is hetzelfde niveau als een kleuter van 2,5."

Coren analyseerde studies over de intelligentie van honden en ontdekte dat honden tot vier of vijf kunnen tellen en eenvoudige fouten in rekensommen kunnen opmerken. Om dit te testen werd de honden geleerd te kijken naar hoe een snoepje en daarna nog een verdween achter een scherm. Daarna werd het scherm opgeheven, waardoor de snoepjes weer zichtbaar werden. Als er een snoepje te veel of te weinig lag, keken de honden langer alsof ze in de war waren. ,,Dat bewijst dat honden weten dat één plus één twee is, en niet één of drie", concludeert Coren.

De slimste honden:
1) Border collie
2) Poedel
3) Duitse herder
4) Golden retriever
5) Doberman
6) Shetland herdershond
7) Labrador retriever
8) vlinderhond of Epagneul nain continental
9) Rottweiler
10) Australische veedrijvershond

De domste honden:
1) Afghaanse hond
2) Basenji
3) Bulldog
4) Chow chow
5) Barzoi
6) Bloedhond
7) Pekinees
8) Beagle
9) Mastiff
10) Basset hound

Bron: Algemeen Dagblad

vriend worden
Het verhaal van Tibbs