Spaanse stichting Apapa ontsnapt ternauwernood aan brand (29-8-2009)

wildfire20augnearAPAPAMaaike van Poelje runt in het Spaanse Ayamonte de stichting Apapa. Zij, de vrijwilligers en alle dieren hebben een bijzonder spannende week achter de rug, waarin er reëel gevaar leek te dreigen voor Apapa. Maaike vertelt.

wildfire20augnearAPAPAOp een rustige donderdagmiddag, bloedheet zoals normaal voor deze tijd van het jaar, werden we opgeschrikt door rookpluimen erg dichtbij de shelter. Omdat er op hetzelfde moment wat klusjesmannen in het asiel bezig waren met het maken van een nieuw dak op de operatiekamer, hadden we op tijd in de gaten welk gevaar er dreigde. Bovendien woont een van onze medewerkers heel erg dichtbij, en haar eigen tuin werd serieus bedreigd door de vlammen en ook zij had al iedereen telefonisch gewaarschuwd.

Na een poosje arriveerden uiteindelijk de brandweer en de politie, en onze snel bijeen gekomen vrijwilligers begonnen het hele terrein rondom de shelter nat te spuiten. Want even leek het erop dat de wind ging draaien en dat zou wel eens fataal kunnen zijn... Het noodplan zou zijn alle kennels te openen en de dieren vrij te laten, en er zoveel mogelijk in onze auto's mee te nemen en weg te rijden.

Gelukkig waren de helikopters er op tijd bij, en is het gebied van de shelter niet door het vuur bereikt. Onze medewerkster moest lijdzaam zien hoe diverse bomen op haar land in vlammen opgingen. Gelukkig zijn haar dieren, haar huis en haar familie ongedeerd gebleven. Maar het was wel behoorlijk schrikken!

Als je meer wil lezen over stichting Apapa, neem dan eens een kijkje op onze projectpagina voor Spanje.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs