Spotlight op CARF: Curaçao Animal Rights Foundation (31-5-2009)

Gered door CarfGraag laten we jullie even kennis maken met CARF, de Curaçao Animal Rights Foundation. CARF is een jonge en enthousiaste stichting die als doel heeft het opvangen en verzorgen van ‘overtollige’ en verwaarloosde huis- en straatdieren. Dit doet CARF onder andere door het opzetten en uitvoeren van sterilisatieprojecten, het opvangen en verzorgen van gewonde (zwerf)  dieren en het uitvoeren van voorlichtingscampagnes.

Op Curaçao, een eiland van 444 vierkante kilometer, worden jaarlijks ongeveer 5000 katten en zo’n 500 honden afgemaakt. CARF stelt zich onder andere ten doel dit aantal terug te dringen door het voeren van sterilisatiecampagnes en door voorlichting. Ook bezoekt zij regelmatig bepaalde buurten en wijken om zwerfhonden en katten van voedsel te voorzien. CARF krijgt geen subsidie en werkt hard om sponsors en donateurs te vinden. Tot nu toe moet vrijwel alleen uit eigen middelen worden geput om de kosten te kunnen betalen.

Eigen opvangcentrum

Gered door Carf 2De stichting werd op 28 mei 2008 opgericht en viert daarmee deze week haar 1-jarig jubileum. Natuurlijk een heuglijk feit, maar er is veel werk aan de winkel. Samen met vrijwilligers is CARF druk op zoek naar een geschikte locatie om een centrum op te zetten, waar dieren kunnen worden opgevangen, onderzocht en verzorgd. Momenteel zet CARF zich in om het hoge inslaapcijfer te dalen door dieren tijdelijk op te vangen, te steriliseren of castreren en hen, na natuurlijk de nodige zorg, weer op hun plek terug te plaatsen. Met het uitvoeren van de sterilisaties wordt de groei van het aantal zwerfdieren ook een halt toegeroepen.

De stichting beschikt niet over voldoende middelen om één en ander te bouwen en heeft nog geen beschikking over een eigen terrein, waardoor sommige dieren nu worden opgevangen bij vrijwilligers of pleegouders thuis. Momenteel zitten ongeveer 35 honden en 10 katten opgevangen verdeeld over tien woonhuizen. Wanneer het centrum eenmaal is gerealiseerd, zal CARF verder gaan samenwerken met dierenarts Comenencia en collega’s. Zij verlenen hun medewerking en expertise aan CARF om de dieren te onderzoeken en indien nodig te behandelen.

Totdat CARF over het genoemde terrein kan beschikken zal het zogenaamde Trap-Neuter-Return (TNR) beleid toegepast worden. Hierbij worden verwaarloosde zwerf- en/of straatdieren gevangen, gesteriliseerd en vervolgens weer teruggeplaatst. Om verder te kunnen werken aan het centrum is CARF, naast financiële steun, op zoek naar dierenartsen die als vrijwilliger mee willen werken aan de sterilisatieprojecten en is CARF op zoek naar medische apparatuur.

Boven alles zal het CARF centrum een plek worden waar de dieren op een liefdevolle en respectvolle manier behandeld en verzorgd worden en uit kunnen kijken naar een beter bestaan.

Meer weten?

Als je meer wil weten over CARF of wil je kijken hoe je een steentje bij zou kunnen dragen, neem dan even een kijkje op www.carf.an. Je kunt contact opnemen met de stichting door onder het linkje ‘contact’ het formuliertje in te vullen en te versturen of door een mailtje te sturen naar info@carf.an.

Carf 2
De eigenaren van Dixie konden de kosten van sterilisatie niet opbrengen en deden een beroep op CARF. Dixie werd gesteriliseerd. De baasjes van Dixie zijn nu bezig een lijst te maken van andere eigenaren van buurthonden die graag volgens hetzelfde principe kunnen worden geholpen.


Carf 3
Teefje Mommy zat, kerngezond en met 7 pups, te wachten tot ze haar zouden laten inslapen bij een asiel. Ze is (uiteraard samen met de kleintjes!) opgevangen door CARF.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs