Staatssecretaris Bleker reageert op ZEMBLA-uitzending ‘Einde van de rashond’ (18-2-2011)

cavalier spaniel homeDe ZEMBLA-uitzending ‘Einde van de rashond’ van 11 december 2010 heeft niet alleen onder dierenliefhebbers, maar ook in de politiek veel stof doen opwaaien. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft tijdens het algemeen overleg over dierhouderij op 2 februari 2011 uitgesproken zich zorgen te maken om de hondenfokkerijen, vanwege de vele erfelijke aandoeningen bij rashonden. Op veel fokkerijen worden dieren uitsluitend doorgefokt op uiterlijke kenmerken en wordt weinig gekeken naar de gezondheid van een dier.

dwergherderSchrijnende voorbeelden
Het gaat soms zover dat honden hun leven lang pijn lijden. Zo hebben Cavalier King Charles spaniëls zo’n kleine schedel, dat hun hersenen er niet meer in passen. Daardoor hebben ze hevige pijn en epileptische aanvallen. De Bostonterriër en de Engelse bulldog kunnen vaak nauwelijks eten, drinken en ademen met hun veel te korte snuit. En bij onder andere Duitse Herdershonden en Saarlooswolfhonden komt vaak dwerggroei voor, waardoor deze honden klein blijven en gezondheidsproblemen krijgen, omdat hun organen ook niet meegroeien. Een aantal schrijnende voorbeelden dat Bleker noemde tijdens het overleg.

Bleker: “Er komen voorschriften voor het fokken van gezelschapsdieren, onder andere om te voorkomen dat erfelijke afwijkingen en ziekten aan nakomelingen worden doorgegeven.” Daarnaast belooft hij dat er een aanmeldplicht komt voor bedrijfsmatige handelaren, fokkers en opvangcentra van gezelschapsdieren. Ook komen er voorschriften voor beheerders van deze voorzieningen, en voor huisvesting, verzorging en gezondheid van de dieren. Dit wil hij op Europees niveau aanpakken, anders komen rashonden gewoon vanuit Frankrijk of Engeland naar ons land.

cavalier spaniel 2Positief verrast
Frank Wassenberg van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren is positief verrast over de beloftes en hoopt dat Bleker zijn plannen doorzet. Op de dag van het algemeen overleg stuurde hij steunbetuigingen van ruim tienduizend mensen naar Bleker, met verzoeken om het rashondenleed te stoppen via wetgeving.

Fokkers kunnen testen of honden een genetische aandoening hebben. Maar dit doen ze niet, terwijl de aandoeningen vaak wel bekend zijn. Het probleem kan makkelijk opgelost worden door dragers van een bepaald gen niet meer met elkaar te laten paren. “Bij honden met dwerggroei zijn door inteelt mankementen ingeslopen. De testen om die te verhelpen kosten een paar tientjes. Dat kan voor het welzijn van die dieren toch niet teveel zijn?” Maar volgens Wassenberg zijn sommige rassen zo verpest, dat er niets meer aan te doen is. Hiervoor ziet hij geen andere oplossing dan een fokverbod.

Bronnen: Spits, Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, Stichting Saartje, Conceptverslag Algemeen Overleg over Dierhouderij

vriend worden
Het verhaal van Tibbs