Stage in het buitenland (27-9-2008)

Portugal Aanifeira 5Annelies (22), Hilde (22) en Natalia (19) liepen in juni stage in een asiel in Portugal. Ze wilden hun ervaringen graag delen met de bezoekers van de Dutchypuppy-site.

"We waren er op voorbereid dat het niet gemakkelijk zou worden en dat we ook emotionele dingen zouden gaan meemaken. Ondanks dat we dit wisten, besloten we er toch voor te gaan.

We hebben contact opgenomen met de voorzitter van Stichting Wereldasielen en hij heeft ons geholpen aan een stageplaats in het dierenasiel Aanifeira in Portugal.

Het asiel Aanifeira in Portugal…

Portugal Aanifeira De eerste rondleiding door het asiel was een ware schok voor ons, dit waren we niet gewend! Lange rijen hokken in een soort van stal waar zo’n 4 tot 5 honden in een hok van 3 bij 3 meter zaten, smerige natte ondergrond met alleen een houten pallet waar de dieren enigszins droog konden liggen.

Op dit moment zitten er ongeveer 400 honden en een stuk of 20 katten in het asiel Aanifeira.

Toen het asiel 10 jaar geleden begon, was dat bijna het dubbele. 750 zieke, verwaarloosde honden liepen over het terrein heen en er kwamen elke dag meer dieren bij!

Toen Victor Correia de Barros de directeur werd, is hier gelukkig snel een einde aan gekomen. Er zitten nu nog honden die er 10 jaar geleden bij de oprichting van het asiel ook zaten. Dag in, dag uit in een hok van 3 bij 3 en dat 10 jaar lang… 

Dag in, dag uit. Jarenlang…

Portugal Aanifeira 2Doordat er zoveel honden in 1 hok zitten, wordt er ook vaak gevochten, wat sommige honden met de dood moeten bekopen. Dit zou anders kunnen maar niet zonder geld. Het asiel zit in financiële moeilijkheden en elke dag komt er wel iets bij dat aan vervanging toe is.

Het asiel zit vol, wat betekent dat ze geen nieuwe dieren kunnen accepteren. Dit houdt de mensen echter niet tegen om ’s nachts dieren over het hek van het asiel te gooien of ze gewoon in een doosje voor de ingang te zetten. Natuurlijk kunnen die dieren niet weer de straat opgezet worden en dat betekent nog meer honden in een overvol hok…

De mensen in Portugal denken heel anders over dieren dan de mensen in Nederland. Ze zien het als een ding, dat zomaar weggegooid kan worden en niet als een dier met gevoel. Gelukkig zijn er ook goede mensen die alles doen wat in hun vermogen ligt om die ‘weggegooide’ dieren te helpen. Het is langzaam aan wel aan het verbeteren, je ziet dat vooral jongere mensen wel een hart voor de dieren hebben. Toch zijn dit er nog veel te weinig…

Een foto zegt meer dan duizend woorden…

Portugal Aanifeira 3Met het geld dat donateurs hebben gegeven, hebben ze al een droom kunnen verwezenlijken, nl. een afgesloten stuk veld buiten zodat de honden af en toe naar buiten kunnen. Maar ook al is dat veld er nu, de honden hebben er niet veel profijt van omdat er te weinig mensen zijn die ze buiten kunnen laten. Daarom zijn vrijwilligers ook zo belangrijk; zij zorgen ervoor dat de honden net dat beetje aandacht krijgen waardoor ze het toch volhouden in hun slechte situatie.

Victor Correia de Barros heeft mooie plannen voor de toekomst van het asiel. Natuurlijk worden de hokken van de dieren vervangen zodat ze weer eens droge, schone ondergrond hebben en aan het hok komt ook een buitenstuk te zitten, zodat ze naar buiten kunnen wanneer ze dat willen.Verder wil hij de dierenkliniek uitbreiden en als het even kan er ook een pension bij doen. 

Gelukkige snoetjes als ze eindelijk naar buiten mogen…


Portugal Aanifeira 4En voor de honden die niet meer te adopteren zijn (omdat ze bv. door bepaalde dingen die ze in hun leven hebben meegemaakt niet meer in een gezin te plaatsen zijn), wil hij een apart gedeelte maken waar ze naar binnen en buiten kunnen om zo toch een leven te kunnen leiden. Dit is een mooi alternatief voor inslapen."

Ben je geraakt door dit verhaal en wil je graag helpen? Kijk dan op www.aanifeira.pt of op www.wereldasielen.nl

Je kunt ook een mailtje sturen naar natalia_2202@hotmail.com

vriend worden
Het verhaal van Tibbs