Sterilisatie teefje kan bijna pijnloos (16-10-2009)

Het steriliseren van een hond geeft sinds kort beduidend minder narigheid. Een dierenartsenpraktijk in Klarenbeek heeft een nieuwe operatietechniek in huis.

Voortaan kan het met behulp van een cameraatje en een televisiescherm. Laparoscopisch heet dat. Het is een techniek die bij mensen veel gebruikt wordt, maar in de eerstelijns diergeneeskunde nog heel innovatief genoemd mag worden.

Wanneer er niet met een teefje gefokt gaat worden, raadt dierenarts Jannemiek van Holten aan het dier al op jonge leeftijd te laten steriliseren. Dit om de kans op het ontstaan van tumoren in de melklijsten (of te wel borstkanker) zoveel mogelijk te voorkomen. Veel eigenaren zien een beetje op tegen deze operatie voor hun gezonde huisdieren. Maar met de introductie van de 'kijkoperatie' hoeven volgens Holten baas en hond 'er geen pijn in de buik' meer van te hebben. Holten: ,,De voordelen voor de hond zijn duidelijk. Waar wij voorheen één lange snede van tussen de vijf en tien centimeter moesten maken kunnen we nu volstaan met twee kleine sneetjes van een halve centimeter. De hond mag direct na de operatie alweer rennen en spelen. Zij heeft door die kleine sneden nagenoeg geen napijn. Het dier hoeft ook geen kraag meer om of shirt aan. De kans op infectie van de buik of wond is sterk verkleind omdat er slechts steriele instrumenten de buik in gaan en helemaal geen vingers (of zelfs handen) meer. De kleine buikwondjes genezen vlot. Omdat de ingreep sneller verloopt hoeft de hond slechts kort onder narcose. De kans op bloedingen is verkleind omdat er beter zicht op de buikorganen is.''

De dierenartspraktijk loopt voorop in deze regio met de laparoscopische sterilisatie voor de hond. Er is wel een meerprijs van tachtig euro aan verbonden, maar dat is in de maand oktober niet aan de orde. Veel diereneigenaren sluiten tegenwoordig een ziektekostenverzekering af voor hun huisdier. Verschillende zorgverzekeraars hebben deze nieuwe sterilisatiemethode al in het pakket opgenomen.

Bron: de Stentor

vriend worden
Het verhaal van Tibbs