Steriliseren via een kijkoperatie (7-12-2009)

dierenkliniek-europapleinDutchypuppy berichtte in oktober al dat er een minder pijnlijke methode is om teefjes te steriliseren. Meer info hierover, namelijk het steriliseren door middel van een kijkoperatie.

Doordat een teefje geen zware operatie meer hoeft te ondergaan, scheelt dat ook behoorlijk in de pijn. Gedragsonderzoek onder honden na een buikingreep toonde dit al aan. Maar dat is niet het enige voordeel. Doordat er geen wond meer gemaakt hoeft te worden kan de operatie ook sneller uitgevoerd worden. Althans, dit geldt bij alle honden vanaf een kilo of vijf. Bij viervoeters onder de vijf kilo kan de ingreep ook wel uitgevoerd worden, maar heeft de sterilisatie via een kijkoperatie geen voordeel meer boven de 'ouderwetse' manier.

De snee die eerder gemaakt werd wordt nu vervangen door twee of drie kleine sneetjes, die sneller genezen. Deze nieuwe methode, ook bekend als scopisch steriliseren, brengt wel hogere kosten met zich mee dan de oude methode omdat er met andere en duurdere apparatuur gewerkt wordt door de dierenartsen.
Meer informatie? Daarvoor kun je onder meer terecht bij Dierenkliniek Europaplein

vriend worden
Het verhaal van Tibbs