Stichting Comité Dierennoodhulp zet zich in voor labradorpup Kyra (2-2-2011)

kyra1Pup Kyra is een van de vele voorbeelden dat rashonden bij het doorfokken op raskenmerken meer kans hebben op erfelijke aandoeningen en ziektes. Kyra is een chocoladebruine labrador, drie maanden oud en niet groter dan een chihuahua. Dit komt door een aandoening aan haar lever. Stichting Comité Dierennoodhulp heeft zich haar lot aangetrokken en een inzamelingsactie gehouden om de pup te redden.

kyra2Kyra is als gezonde pup verkocht door broodfokker Grenshonden in België. Niet alleen de fokker heeft hier in dit geval schuld aan, ook de nieuwe eigenaren hebben onverantwoord gehandeld. Zij dachten een goedkope rashond aan te schaffen voor hun kinderen. Toen het hondje niet groeide en de dierenarts haar nader wilde onderzoeken, wilden de eigenaren Kyra terugbrengen naar de fokker. Daar zou ze zeker zijn gedood. Comité Dierennoodhulp heeft dit kunnen voorkomen door de zorg voor Kyra op zich te nemen. Na onderzoek bleek zij een leveraandoening te hebben. Alleen met een operatie zou zij gered kunnen worden.

Door de inzamelingsactie van het Comité is er 2000 euro bijeengebracht en kan Kyra geopereerd worden. Naast het redden van Kyra, wil het comité met deze actie mensen bewust maken van hun verantwoordelijkheid bij het kopen van een hond. Een huisdier brengt altijd kosten met zich mee en zonder voldoende kennis of middelen is de aanschaf onverantwoord. Veel dierenleed kan worden voorkomen als de overheid een aantal eisen stelt waaraan eigenaren moeten voldoen, zodat zeker is dat zij de zorg van een huisdier op zich kunnen nemen.

Daarnaast waarschuwt het Comité mensen om geen honden bij broodfokkers als Grenshonden te kopen. De kans is dan groot dat de hond ziek is en vaak worden de pups niet voldoende gesocialiseerd. Ook kan het zijn dat de moederhonden een onwaardig bestaan leiden. Dit kun je niet voorkomen door alleen honden bij erkende fokkers te kopen, vaak zijn daar ook vele dingen mis.

Zo’n 40 procent van de rashonden heeft een of meerdere erfelijke aandoeningen. Volgens Berry Spruijt, hoogleraar ethologie en dierenwelzijn aan de Universiteit van Utrecht, worden honden bij veel fokkers geselecteerd op uiterlijke kenmerken, zoals kleur van de vacht, grootte van de oren. Zij selecteren niet op gezondheid. Veel labradors lijden bijvoorbeeld aan epilepsie, een van de gevolgen van het doorfokken van dit ras. Ook is inteelt bij deze fokkerijen toegestaan, bijvoorbeeld tussen neef en nicht, of tussen opa en kleindochter. Daardoor wordt de kans op erfelijke aandoeningen groter.

Bronnen: Stichting Comité Dierennoodhulp, Metro, Hart van Nederland

vriend worden
Het verhaal van Tibbs