Texel wil verwilderde katten afschieten (4-9-2009)

SennaDe gemeente Texel wil verwilderde katten afschieten, omdat ze schade zouden aanrichten aan de fauna op het eiland. De Dierenbescherming pleit voor een diervriendelijke oplossing.

Senna 2In Nationaal Park Duinen van Texel leeft een populatie van zo'n vijftig katten, die het gemunt zouden hebben op onder meer broedende vogels. De 'wilde' katten zijn jongen van huiskatten die niet door hun eigenaren zijn gesteriliseerd.

De gemeente Texel wil dat jagers in oktober beginnen met het afschieten van de dieren, maar de Dierenbescherming vindt dat onaanvaardbaar. "Wij vinden het een dieronvriendelijke en niet efficiënte oplossing", zegt Simone Piscaer van de Dierenbescherming Noord-Holland Noord.

"Je moet je voorstellen dat de dieren vangkooien in worden gelokt. Zo'n kooi wordt één keer per dag gecheckt. Zit er dan een dier in, dan wordt hij daar doodgeschoten."

Volgens Piscaer is het een misvatting dat je een populatie kan bestrijden door te doden. Zo wordt het leefgebied vanzelf weer aangevuld, omdat er ruimte vrijkomt voor jonge dieren. "Het probleem blijft zich dan dus herhalen."

De Dierenbescherming wil graag met de gemeente Texel om de tafel om te praten over een structurele en diervriendelijke oplossing, maar de gemeente geeft voorlopig niet thuis.

Piscaer zegt dat er meerdere mogelijkheden zijn om het probleem aan te pakken. "Zo kunnen we de katten vangen, steriliseren en weer terugplaatsen, zodat je een beheersbare groep hebt die zich niet verder voort kan planten."

Omdat de dieren niet gewenst zijn in Nationaal Park Duinen van Texel kunnen ze ook naar een andere lokatie worden gelokt, vertelt Piscaer. Waarschijnlijk zijn er ook veel kittens, die na socialisatie bij gezinnen kunnen worden geplaatst.

"Een andere optie is dat we de katten herplaatsen bij boerderijen of kwekerijen", aldus de dierenbeschermster. Plaatsen dus waar de katten juist wel gewenst zijn. 

Bron: NOS/ANP

vriend worden
Het verhaal van Tibbs