Trip Orasje (13-5-2008)

Orasje hondje operatieEind april vertrok Wilma van Dierenopvang Bosnië met een groep vrijwilligers naar Bosnië. Een indrukwekkende week waarin bergen werk is verzet. Wilma heeft een kort overzicht voor ons gemaakt. Lees wat er dit keer door deze toppers is bereikt.

06-05-08 Terug van trip Orasje
 
De week begon met regen. We zagen het even somber in, want als dit aan zou houden zou er lang niet zoveel gedaan kunnen worden. Maar de tweede dag kwam de zon en die is de hele week niet meer weggegaan. Het duurde een dag voor iedereen een beetje zijn/haar plek had gevonden, maar toen was het goed. 
 
Orasje hondje operatie 2Er zijn meer dan 60 honden en katten geopereerd. Van castraties tot amputatie van een poot bij een pekinees. Van sterilisaties tot een abortus bij een hond en een kat. Honden van het asiel, maar (gelukkig) ook honden en katten van mensen uit de buurt. De meeste mensen hebben geen idee wat de voordelen zijn van castratie en sterilisatie. Iedereen kreeg tekst en uitleg en ze waren er allemaal heel blij mee en opgelucht dat ze de stap toch hadden gezet. We proberen zo steeds meer mensen over de streep te krijgen om hun dier te laten helpen, omdat het gewoon de enige en beste oplossing is !!  
 
Hekken orasjeOok is er 260 meter hekwerk geplaatst. Alles is met de hand gegraven. Alle beton met de hand gemaakt en iedere paal zelf geplaatst. Prachtige poorten, gegalvaniseerd 2 meter hoog hekwerk, wat wil een asiel nog meer? Wat een enorm werk heeft de klusploeg neergezet daar in Orasje!!
 
Daarnaast is bijna de hele blokhut in de verf gezet. Dagen achtereen hebben we geverfd om ervoor te zorgen dat het deze week af zou komen. Dat wordt nog een heel gepuzzel om die in elkaar te krijgen, maar ook dat zal helemaal goed komen. Dit zal in de september één van de projecten zijn: De blokhut gaan opbouwen.  
 
En verder: Iedere dag mee schrobben en boenen om alle kennels schoon te krijgen. Om iedere hond de aandacht te geven die hij/zij verdient. Om Svjetlana te helpen het werk iets lichter te maken. Om het leven van de honden aangenamer te maken. Het was duidelijk zichtbaar dat de honden die in het begin van de week wat schuw waren aan het eind van de week veel relaxter werden. Die in het begin niet durfden te komen knuffelen, kwamen aan het eind van de week wel om een knuffel vragen, al was het soms nog voorzichtig. Heerlijk om te zien.
 
Ook is de burgemeester weer op bezoek geweest en die was zeer positief over het asiel en bedankte ons voor alle steun en spullen. Wij hopen nu natuurlijk dat we ook van de gemeente steun zullen krijgen door te helpen met het aanleggen van stroom naar/in het asiel. Vorig jaar hebben ze het asiel de extra grond geschonken dus we hopen dit jaar op weer een 'kadootje'. Verder gaan we met de gemeente bekijken wat we kunnen doen met de scholen in Orasje en de educatieboekjes. De educatieboekjes zijn klaar en wij zijn er enorm blij mee. 5000 boekjes zijn gedrukt en die zullen we gaan verdelen in Bosnië om er mee naar scholen te gaan. Hopelijk maakt ook dat weer een verschil. En er zijn journalisten geweest, zelfs de nationale tv heeft gefilmd.
 
Eindelijk is er een auto gekocht. Het geld voor een auto stond nog steeds apart en nu was het echt hoog tijd om een andere auto aan te schaffen voor het asiel. Het is een VW caddy geworden.
 
Het was een week waarin weer heel veel is gebeurd. Het is teveel om allemaal in het kort te vertellen. De foto's spreken voor zich en er staan dan ook al foto's in het fotoboek www.hondenopvang.com  Er zullen ook weer verslagen komen van mensen die mee zijn geweest.
 
Beste, lieve allemaal die mee zijn geweest. ENORM BEDANKT voor alle inzet, warmte, interesse, hard werken en gemoedelijkheid !!
Dutchypuppy, dank jullie wel voor de steun en donatie !!
Wilma de Joode (voorzitter SDB)

vriend worden
Het verhaal van Tibbs