Uitbraak hondsdolheid op Bali (3-3-2009)

bali mapVia BAWA (Bali Animal Welfare Association) bereikte ons het onderstaande, droevige bericht.

Drie maanden geleden is er hondsdolheid geconstateerd op Bali, Indonesië. Sommige experts zeggen dat het er altijd al was, anderen dat het via illegale import van de andere eilanden is meegekomen. De uitbraak was nog erg klein en het verspreidingsgebied zeer beperkt. Desondanks nam de lokale regering het drastische besluit om alle straathonden te doden. In een krantenartikel in de Bali Post riep de gouverneur alle mensen op om mee te helpen bij het doden.

Inmiddels is begonnen met een vaccinatieprogramma. Dit heeft echter nog al wat voeten in de aarde, omdat de vaccins tegen rabies op Bali niet zijn toegestaan en alleen via de regering kunnen worden verkregen. Bovendien zijn de vaccins die beschikbaar zijn gesteld slechts drie maanden effectief en zou er na die drie maanden een tweede vaccinatieronde plaats moeten vinden.

Sinds kort blijkt dat de lokale overheid naast het 'vaccinatie-programma' ook al heimelijk begonnen is met een 'uitroeings-programma'. Op de stranden en in dorpen wordt eten gestrooid met daarin strychnine, een vergif dat een wrede dood tot gevolg heeft. En niet alleen voor de zieke dieren, maar ook veelal voor gezonde dieren, huisdieren en mogelijk zelfs voor kinderen.

De gouverneur heeft een brief aan alle omliggende dorpen gestuurd waarin hij verzoekt iedereen te helpen bij het doden van de straathonden. Een Indonesische vrouw ter plaatse liet weten dat dorpelingen in haar buurt meehielpen bij het doden van de honden. Eentje wist er te ontkomen. Ze is haar beide achterpoten kwijt en was duidelijk net van puppies bevallen. Na een zoektocht van twee dagen werden de puppies gevonden. Ze zijn inmiddels samen met moeders ondergebracht in de kliniek van BAWA.
 
Als de lokale overheid haar plannen doorzet, zullen 200.000 tot 300.000 honden worden gedood door vergiftiging met strychnine of met messen en knuppels.

Momenteel wordt er hard gewerkt aan een petitie die aan de gouverneur kan worden aangeboden. Zodra hier meer over bekend is zullen wij een link plaatsen naar de petitie. Hou de website dus goed in de gaten.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs