Vrouw leert hond lezen (20-7-2009)

lezende hondDe New Yorkse dierentrainster Lyssa Rosenberg heeft haar terriër geleerd simpele geschreven commando's te gehoorzamen. Terrier Willow blijft doodstil liggen als ze het woord 'BANG' ziet, steekt een pootje in de lucht als ze 'WAVE' leest en gaat op haar achterpoten zitten bedelen als ze 'Sit up' ziet.

lezende hond2Ze leert ongelofelijk snel, zegt Rosenberg, die al eerder honden heeft getraind voor fotoshoots en reclames op tv. "Ze kan 250 verschillende kunstjes en ik grapte een keer dat ik haar zou leren mij een martini in te schenken. Toen wedde ik voor de grap met een vriend dat ik haar zou leren lezen. De prijs was een gratis reisje naar Mexico als het zou lukken. Het kostte haar maar 6 weken om de woorden te herkennen en erop te reageren, en niet alleen MIJN handschrift. Mijn vriend printte de woorden die Willow geleerd had uit op zijn computer en ze reageerde erop. Ik won dus die weddenschap en Willow kwam mee naar Mexico."

Willow heeft haar eigen dierenpaspoort en vliegt regelmatig op en neer naar de echtgenoot van Rosenberg, die in Surrey (Engeland) woont. Willow was ook de tweede getuige toen de Rosenbergs in New York trouwden: toen 'tekende' ze het boterbriefje met een in inkt gedoopte poot. Willow krijgt een ruime reiskooi, omdat ze graag met andere dieren samen reist. Zoals Lyssa vertelt, kan dat hilarische taferelen opleveren. "Een tijdje terug moest ze terugkomen van Californië naar New York en er vlogen ook een konijn en twee cavia's mee. De vliegveldbewaking lag in een deuk toen ik als een soort goochelaar eerst een konijn, toen die cavia's en uiteindelijk die hond uit de kooi toverde."

vriend worden
Het verhaal van Tibbs