Zwerfhonden geen lieverdjes (23-3-2009)

zwerfhondIn Nederland komen we zelden zwerfhonden tegen, maar in Zuid- en Oost-Europa zijn roedels straathonden helemaal niet vreemd in het straatbeeld. Vaak is een hond die op straat leeft te schuw om bij mensen in de buurt te komen en in toeristische gebieden durven ze wel eens wat te eten van mensen aan te nemen. Maar soms gaat het faliekant mis.

zwerfhondVorige week werden op het populaire Sicilie twee mensen gepakt door een roedel zwerfhonden. Een jongetje kwam door de bijtwonden om en een Duitse toeriste is er door de honden slecht aan toe. Ook in Kosovo kreeg een man het aan de stok met een aantal honden en overleed later die dag aan zijn verwondingen.

Nu waren we er natuurlijk niet bij en we weten niet waarom deze honden aanvielen, maar dit soort incidenten toont wel aan dat zwerfhonden - hoe goedbedoeld misschien - niet benaderd kunnen worden als een stel gewone huishonden. Zonder aanleiding is het zeer onwaarschijnlijk dat een groep (zwerf)honden aanvalt, maar kom je deze zomervakantie een roedel zwerfhonden tegen... wees nog eens extra voorzichtig. Niet elke (zwerf)hond stelt prijs op een dikke knuffel.

vriend worden
Het verhaal van Tibbs