Speurhonden terug uit Japan (29-03-2011)

Afgelopen zondag is het hondenteam van Stichting Signi zoekhonden teruggekomen uit Japan. Twaalf dagen lang heeft het team van vier speurhonden en hun begeleiders naar slachtoffers van de aardbeving gezocht. 

De vier Mechelse herders zijn speciaal getraind om naast overlevenden ook doden onder het puin te vinden. “Wij zijn één van de weinige speurhondenteams ter wereld die dode mensen kunnen vinden”, zegt Janette Kruit van Stichting Signi zoekhonden. In samenwerking met het Japnase leger en de lokale brandweer hebben de honden zo’n 50 lichamen gevonden in Ofunato. 

Het initiatief is niet uitgegaan van de overheid, maar van Stichting zoekhonden zelf. De stichting richt zichTerugkomst uit Japan1 in Nederland op het zoeken naar vermiste personen, maar biedt ook regelmatig hulp in het buitenland als er een ramp is gebeurd.

Zodra het hondenteam aankwam in Japan vertrokken de laatste speurhonden die naar overlevenden zochten. Een paar dagen na zo’n grote aardbeving wordt de kans op overleving heel klein. Daarom was het de opdracht van het Signi team om de dode lichamen te lokaliseren zodat de familie respectvol afscheid kon nemen. Door de omvang van de ramp heeft het team niet het hele dorp kunnen afzoeken. Een begeleider zegt: “Als het eerste slachtoffer geborgen wordt, dan zijn de mensen heel dankbaar dat ze hun familielid teruggevonden hebben. Daar doen we het voor.” Zonder het team zou het zoeken naar slachtoffers haast onbegonnen werk zijn. Er is dan ook grote dank uitgesproken richting het team.

“Vanaf nu mogen de honden lekker uitslapen en krijgen ze weer gewoon hun eigen brokken. Dat hebbenTerugkomst uit Japan2 ze dik verdiend”, aldus de stichting.

Bron: NOS en Stichting Signi zoekhonden

Naar de nieuwspagina...