Canibucarest in Roemenië

Toen Bridget voor BNN een bezoek bracht aan Roemenië kwam ze in contact met Sara Turetta van de stichting Canibucarest. Sara heeft een aantal jaar geleden haar goede baan in Italië opgegeven om zich in te zetten voor zwerfhonden. Dankzij donaties uit verschillende landen en de steun van Dutchypuppy houdt ze haar asiel in Cernavoda draaiende. In Roemenië proberen honderdduizenden zwerfhonden te overleven en Canibucarest probeert het leven zo draaglijk mogelijk te maken voor ze. De honden die de vrijwilligers van de stichting tegenkomen worden van straat gehaald, gesteriliseerd en tijdelijk opgevangen. Hierdoor kunnen ze zich niet meer voortplanten en daalt de populatie pas echt. Zwangere teefjes worden geaborteerd en honden die niet terug kunnen naar hun oude leefomgeving worden geadopteerd door mensen uit heel Europa.

In april 2006 werd Canibucarest enorm geholpen door Dutchypuppy met de komst van de mobile clinic. In deze omgebouwde camper zijn twee operatietafels te vinden waar per dag tientallen honden gesteriliseerd kunnen worden. Doordeweeks worden zwerfhonden gevangen en behandeld, in de weekenden rijdt de mobiele kliniek door dorpjes waar bewoners terecht kunnen met hun vragen en waar voorlichting wordt gegeven aan de Roemenen.

Ook in noodgevallen steunt Dutchypuppy Sara en haar mensen zo goed en kwaad als het gaat. De afgelopen jaren werden de asiel in Cernavoda en Canibucarest verblijd met tienduizenden kilo’s  hondenvoer, waarmee veel kosten voor Sara wegvallen en de honden moet goed voer de seizoenen doorkomen. Slechts een klein voorbeeld van wat dankzij jullie en onze hulp allemaal mogelijk is.

De afgelopen jaren zijn de asiel verschillende malen overstroomd, want voor heel veel schade en kosten heeft geleid in Roemenie. En de dieren hadden geen droge plaats meer om te schuilen en stonden in het ijzig koude water.
Sara heeft goedkoop een stuk grond op een berg kunnen kopen, waar het asiel te zijner tijd naartoe wordt verplaatst. Hiervoor zal nog veel veel gedaan moeten worden, zoals het aanleggen van hekken, water en electriciteit. De huidige hondenhokken zijn gelukkig al verplaatsbaar, dus kunnen zo mee verhuizen.

Dutchypuppy steunt sinds december 2009 het initiatief van Save the Dogs en Sara in Roemenie niet langer.