Eeuwenoude honden gevonden in Egypte (14-04-2011)

Onlangs hebben wetenschappers de vele hondengraven in Egypte, ontdekt door archeologen in de negentiende eeuw, nader bestudeerd. De resultaten zijn verrassend. 

De graven liggen al duizenden jaren in de Egyptische woestijn. Naar verwachting zijn deze tussen 747 en 730 voor Christus ontstaan.God anubis

Nieuw onderzoek

Ondanks dat de hondengraven al in de negentiende eeuw waren ontdekt, zijn deze nooit goed bestudeerd. Een groep wetenschappers is nu begonnen met dit onderzoek.

Verbazingwekkend

De eerste resultaten zijn verbazingwekkend. Niet het feit dat Egyptenaren honden begroeven is onbekend, maar de grote aantallen honden is verbluffend. Het zou om zo’n 8 miljoen gemummificeerde honden en jakhalzen gaan. 

Raar maar waar

Het blijkt dat de meeste dieren al kort na de geboorte werden omgebracht om gemummificeerd te worden, zeggen de onderzoekers. De enorme aantallen laten zien dat de dieren in grote ‘puppyfarms’ gefokt moeten zijn. Dit alles voor de Egyptische god Anubis: de god met het hoofd van een jakhals.

Hondengraven Egypte1       Egypte

Foto: Scott Williams, Cardiff University 


“Onze ontdekkingen geven een nieuwe kijk op de relatie tussen mens en dier in het oude Egypte”, zegt de leider van het onderzoeksteam, Paul Nicholson. Het geschenk van een gemummificeerd dier was een religieuze daad. Het dier zelf was een soort bemiddelaar tussen de gever en de goden.

 

Bron: Livescience 

Naar de nieuwspagina...