Hond benadert man vaker dan vrouw (24-04-2011)

Uit onderzoek is gebleken dat honden vaker contact zoeken met mannen, dan met vrouwen. Dat betekent overigens niet meteen dat honden zich meer tot hen aangetrokken voelen. Ook neurotische types blijken eerder door hun hond te worden benaderd, zeker als de hond ook wat ‘bang’ is aangelegd.

Waarschijnlijk krijgen honden door hun genetische achtergrond eerder de impuls om een man te benaderen, zo concluderen de onderzoekers van de Universiteit van Wenen. Dit kan te maken hebben met het feit dat honden van de wolven afstammen. “Bij wolven hebben verschillende seksen heel duidelijk verschillende sociale rollen,” aldus een van de onderzoekers. 

Experiment
Hoe de onderzoekers tot deze conclusie zijn gekomen? Met een experiment observeerden zij de interactie tussen honden en hun baasjes. Tien mannelijke en twaalf vrouwelijke hondenbezitters kregen de opdracht om verschillende foto’s van honden te bestuderen. Bij elke foto moesten zij drie associaties opschrijven. 

Het doel van deze opdracht was vooral om de eigenaren af te leiden. Terwijl zij druk bezig waren en geen aandacht hadden voor hun omgeving, werd hun hond in dezelfde ruimte gelaten. Honden met mannelijke baasjes zochten sneller en langer toenadering, dan honden met een vrouwelijke eigenaar.

Neurotisch
Na afloop deden de hondenbezitters een persoonlijkheidstest. Hieruit bleek dat neurotische en wat onzekere types ook vaker benaderd worden door hun hond. Dit is volgens de onderzoekers makkelijk te verklaren: “Mensen met een wat onzeker karakter zoeken vaak meer interactie met hun hond, waardoor het dier er mogelijk aan gewend raakt om dicht in de buurt van zijn baas te zijn.” Ook als zowel het baasje als de hond wat neurotisch is aangelegd, zijn ze sneller geneigd meer tijd bij elkaar door te brengen.

Bron: NU.nlDiscovery News

Naar de nieuwspagina...