Vrouwtjeshonden laten zich niet zomaar in de maling nemen (09-05-2011)

Wil je je hond voor de gek houden? Dat lukt vaak makkelijker bij een mannetjeshond, dan bij een vrouwtje. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wenen.

Een reu is sneller voor de gek te houden omdat hij minder oog heeft voor zijn omgeving. Als hij met een bal speelt, die ineens groter of kleiner wordt, heeft hij dat nauwelijks door. Vrouwtjes hebben dit eerder in de gaten, omdat zij mogelijk hun ogen meer gebruiker, terwijl mannetjes meer vertrouwen op hun neus.

gek hond Het onderzoek was niet bedoeld om dit verschil aan te tonen. In de eerste instantie wilden de onderzoekers namelijk bekijken of honden doorhebben dat een voorwerp, als het even uit het zicht is, ineens van grootte verandert. Voor de zekerheid selecteerden zij 25 mannelijke en 25 vrouwelijke honden. Ze rolden een tennisbal achter een scherm langs, waarna ze de bal soms verwisselden voor een grotere tennisbal. Toen kwam het verschil aan het licht: de teefjes keken daarna vaak langer naar de bal, terwijl de reuen niet leken op de merken dat de grootte was veranderd, omdat zij niet langer naar de bal keken. 

De onderzoekers waren verrast door de uitkomsten. Ze hebben geen verklaring voor het verschil in visuele capaciteiten. Andere wetenschappers zoeken de verklaring in het feit dat teefjes meer op hun ogen vertrouwen, omat ze hun aandacht moeten richten op hun jongen, die vlak na geboorte allemaal nog dezelfde geur hebben.

Bron: NU.nlScienceMag

Naar de nieuwspagina...